Schillerová: Schodkový rozpočet je obhajitelný, důchodová reforma nezbytná

Ministryně financí Alena Schillerová hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Schodek státního rozpočtu na rok 2019 je podle Aleny Schillerové (za ANO) obhajitelný, protože veřejné finance jako celek jsou přebytkové. Ministryně financí chce zvýšit podíl českých občanů mezi držiteli státního dluhu, a proto se rozhodla k emisím dluhopisů, které mají pokračovat bez časového omezení. Je si také vědomá, že v delším horizontu je třeba změnit důchodový systém. Řekla to v Událostech, komentářích.

Schillerová je ráda, že schodek státního rozpočtu se už nemůže měnit. Jeho existenci i výši obhajuje. „Je potřeba zdůraznit, že veřejné finance jsou přebytkové. A to je to podstatné. Státní rozpočet je pouze jedna ze součástí veřejných financí. Tam patří rozpočty krajů, měst a obcí, státní rozpočet, veřejné fondy, veřejné instituce. A ty jsou v přebytku 1,4 procenta HDP. To je třetí nejvyšší přebytek v rámci Evropské unie,“ vysvětlila.

Řekla, že při sestavování rozpočtu zohledňovala na jedné straně konzervativní odhady příjmů a na druhé straně maximalistické výdaje. Chtěla přitom zapracovat hlavně priority vlády.

Přesuny v rozpočtu Schillerová hájí

Přesun 600 milionů korun v rozpočtu, který prosadili komunisté, považuje za přijatelný. „Kvituji to, že to nešlo z mandatorních výdajů. Tři sta milionů šlo z kapitoly ministerstva pro místní rozvoj a tři sta milionů z ministerstva životního prostředí,“ řekla.

Ministerstvu pro místní rozvoj odtečou peníze, které podle Schillerové měly jít do stejných programů jako po změně. Na ministerstvu životního prostředí je prý pro krácení rozpočtu prostor, protože resort dlouhodobě nedočerpává program Zelená úsporám.

To, že komunistům vyšli vládní poslanci nejvíc vstříc, považuje za logické. KSČM totiž podpořila rozpočet v prvním čtení.

O dalších přesunech se podle ministryně bude ještě jednat včetně hledání tří milionů korun na opravu památníku Jana Palacha. Asi šestimilionovou dotaci pro Svaz bojovníků za svobodu nepovažuje za problematickou. „Dotace pro tento svaz je v rozpočtu od roku 1990,“ vysvětlila svůj postoj.

Problematické jsou podle Schillerové naopak návrhy TOP 09 na změny ve výši asi třinácti miliard korun. „To považuji za naprosto nereálné, to by nám zbouralo rozpočet,“ prohlásila.

Důchodová reforma je zásadní, soudí ministryně

Ministryně si uvědomuje, že současný důchodový systém není dlouhodobě udržitelný. „V roce 2030 půjdou do důchodu takzvané Husákovy děti a důchodový systém začne mít problém. Takže musíme připravit důchodovou reformu. To je zcela zásadní,“ prohlásila.

To je však jedno z mála doporučení z poslední zprávy národní rozpočtové rady, k němuž ministryně nemá výhrady. „Ta zpráva se moc nepovedla,“ řekla s tím, že kritiku zveřejnila na webu ministerstva financí.

Dluhopisy jako stabilizátor

Schillerová také vysvětlila smysl plánované emise dluhopisů pro fyzické osoby se splatností šest let. Rozhodla se k tomu proto, aby se zvýšil procentuální podíl českých občanů na státním dluhu. Ten dnes podle Schillerové činí asi 1,32 %.

„Pokud procento podílu občanů na státním dluhu je vyšší, tak je to jakýsi stabilizátor,“ vysvětlila. Půjčky na finančních trzích jsou podle ní méně stabilní a předvídatelné, protože trhy mnohdy reagují i na různé nepravdivé zprávy. Stát by si za normálních okolností na finančních trzích půjčil za podobný úrok jako od občanů, tedy kolem dvou procent.

Rozdíl proti poslední emisi dluhopisů za ministra Miroslava Kalouska (TOP 09) je, že tentokrát nebude vydávání cenných papírů časově omezené. „Třetího prosince vyhlásíme první emisi, na příští půlrok už máme nachystané další dvě emise a já chci, aby to pokračovalo průběžně,“ předeslala ministryně financí.