Komunisté se chystají podpořit rozpočet. Změn v něm prosadili vůbec nejvíc

Události: Rozpočtový výbor a přesuny peněz (zdroj: ČT24)

Státní rozpočet na příští rok má šanci projít. Středeční jednání poslanců rozpočtového výboru podpořilo komunistické návrhy na přesuny peněz, a naději tak má rozpočet i příští týden při schůzi celé sněmovny. Přerozdělení stovek milionů korun je podmínkou, za níž komunisté podpoří plán hospodaření menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD.

Rozpočtový výbor podpořil přesuny peněz v návrhu státního rozpočtu na příští rok celkem za 983 milionů korun. Většinu změn, jak je požadovali jiné výbory a jednotliví poslanci, zamítl. Jde o peníze, které poslanci chtějí někomu vzít a jinému přidat, a to před definitivním schválením rozpočtu.

Nejvíc se svými návrhy uspěli právě komunisté, a to se změnami za více než 600 milionů korun ve prospěch školství a bydlení. Obcím na byty 300 milionů korun,  dalších 300 milionů pak výbor přesunul na výstavbu a vybavení nových základních a mateřských škol. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Komunisté nyní uvádějí, že rozpočet podpoří, protože jejich podmínky splňuje. „Podpora nájemního bydlení byla jednou z věcí, kterou jsme si dali jako podmínku pro schválení rozpočtu ve třetím čtení,“ uvedla předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM).  

Další peníze pak rozpočtový výbor přidal na platy. Pět milionů pak Jan Hrnčíř z SPD přesunul z Úřadu vlády ČR na příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Roman Onderka (ČSSD) získal 327 milionů  pro domovy důchodců.

Rozpočet 1
Zdroj: ČT24

Poslanci chystají pozměňovací návrhy

Největší množství pozměňovacích návrhů pak předloží poslanci v následujících dnech. „Objemově největší návrh předložíme ve druhém čtení, a to je posílení položky na obranu. Chceme o jedenáct až třináct miliard navýšit výdaje na obranu a prostředky vzít z dotací soukromým podnikatelům,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Piráti pak hodlají posílit financování nestátních škol, kde jsou nižší platy než ve veřejném sektoru. Uvedl to jejich místopředseda rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík. 

Rozpočtový výbor také odmítl usnesení, aby se platy učitelů zvyšovaly meziročně nejméně o 15 procent a u ostatních pracovníků ve školství nejméně o 10 procent.

Rozpočet 3
Zdroj: ČT24