Zaměstnanost místo dávek, navrhuje Kohoutová. Na životním minimu jsou závislé i děti, oponuje Maláčová

UK: Jana Maláčová s Lenkou Kohoutovou o valorizaci životního a existenčního minima (zdroj: ČT24)

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) se hodlá v následujících týdnech zasadit o to, aby existenční a životní minimum vzrostly už od ledna příštího roku. Podle expertky ODS pro sociální oblast Lenky Kohoutové by ale vláda místo plošné valorizace obou minim měla podpořit rekvalifikace a pomoc státu lépe zacílit na ty nejpotřebnější. Řekly to v pořadu Události, komentáře.

Zvyšovat životní a existenční minimum v době, kdy je rekordní zaměstnanost, je podle expertky ODS pro sociální oblast Lenky Kohoutové zbytečné. „Žádné zvyšování. Nezaměstnaným máme pomoci hledat práci, finance bych směřovala spíš k rekvalifikacím tak, aby zaměstnavatelé měli důvod tyto hůře zaměstnatelné lidi přijmout,“ myslí si Kohoutová.

Dávky v hmotné nouzi
Zdroj: ČT24

Podporovat zaměstnanost hodlá i ministryně práce Maláčová (ČSSD). „Připravuji balíček zaměstnanosti, který představím na jaře příštího roku. Pokud je někdo zdravý, má obě ruce, obě nohy, tak by měl přijmout nabídku z úřadu práce, rekvalifikovat se a podobně. To je 63 tisíc lidí, kteří pracovat mohou, ale pobírají životní nebo existenční minimum,“ plánuje Maláčová.

Jenže vedle nich na minimech závisí také desetitisíce lidí, kteří pracovat nemohou. „To je 69 tisíc dětí, 5 tisíc starobních důchodců, 6 tisíc invalidních důchodců. Na životní nebo existenční minimum spoléhá 167 tisíc lidí a z toho 62 procent příjemců pracovat nemohou,“ upřesnila Maláčová. Už v pondělí odpoledne k tomuto poměru poznamenala, že „snad nechceme zavádět dětskou práci“. 

Podle Kohoutové ale děti závislé na dávkách na vyplácení životního či existenčního minima mají rodiče – a ti by pracovat měli. „Dávky se mají podmínit prací. A mají se směrovat. Dovedu si představit jasně zacílené dávky tam, kde je situace opravdu těžká a nezvládnutá. Také si dovedu představit navýšení příspěvku na péči, lepší a zacílenější dávky u kompenzačních pomůcek,“ vyjmenovala Kohoutová.  

S ministryní Maláčovou se expertka ODS shodla na tom, že není třeba měnit valorizační mechanismus, kterým vláda navyšuje životní a existeční minimum. „Ta úprava je dostačující. Pokud je naplněna valorizační podmínka ve výši pěti procent – a k tomu v posledních šesti letech docházelo pravidelně –, tak vláda může, ale nemusí minima zvýšit. Proto jsme to navrhli teď, protože šest let se navyšovat mohlo, ale nedošlo k tomu. Přitom stoupaly ceny, životní náklady. Lidé si za stejné peníze pořídili méně; a to jsou ti nejzranitelnější,“ dodala Maláčová.

Chudoba v Česku
Zdroj: ČSÚ