Mokrý sníh komplikuje dopravu na jihu i západě Čech, sněžit by mělo i přes noc

Jih a západ Česka zasáhlo sněžení, uvízlé kamiony blokují dopravu (zdroj: ČT24)

V některých oblastech Česka od pondělního rána sněží. Mokrý sníh zkomplikoval dopravu v jižní části republiky, především na Šumavě a v Novohradských horách. Podle meteorologů má navíc v jižních Čechách sněžit i přes noc – předpovědi pro úterní ráno tak počítají s dvaceti centimetry sněhu.

Nejhorší situace byla v pondělí večer u Kubovy Hutě nedaleko bývalého hraničního přechodu Strážný, kde napadlo přes deset centimetrů sněhu a kamiony zablokovaly dopravu. „Na cestě stojí několik kamionů, některé skončily v příkopech. Silničáři sice několikrát projeli sypači a traktory s radlicemi. Stále padá sníh a pod ním je poměrně silná vrstva ledu, takže to klouže,“ oznámil z místa krátce po deváté večer redaktor ČT Martin Štěpánek.

O dvě hodiny později, po 11. hodině večerní, situace nebyla lepší. „Silnice jsou sjízdné jen s maximální opatrností, kamiony raději stojí. Silně sněží, fouká silný vítr, a i když to vypadá, že je situace lepší, tak není. Problémy budou trvat minimálně do úterního rána,“ zdůraznil Štěpánek.

Potíže s dopravou jsou lokalitě především ve směru od Českých Budějovic směrem do Vimperka a dále do Německa; v opačném směru  policisté některá osobní auta průběžně pouští. „Bude to náročná, dlouhá noc.  Předpovědi meteorologů se potvrzují, do rána má napadnout zhruba dvacet centimetrů sněhu a na Prachaticku je situace asi nejhorší,“ dodal redaktor Štěpánek.

Nejvíc sněží na jihu Čech, na Prachaticku, Klatovsku. To jsou horské oblasti. Jinde není sníh tak vydatný a takto lokálně rozdělené to vydrží až do rána. Od půlnoci do rána na jihu Čech napadá od dvou do šesti centimetrů sněhu.
Miloš Dvořák
meteorolog ČHMÚ

V místech, kde silničáři nesmí kvůli ochraně přírody solit, je sníh krytý inertním posypem. Déšť se sněhem také zhoršuje viditelnost. Řidiči by měli jízdě věnovat maximální pozornost, uvedlo v pondělí večer Ředitelství silnic a dálnic. 

V nižších polohách na Klatovsku a Domažlicku a místy na Tachovsku drobně prší a silnice jsou holé a mokré. V ostatních částech kraje jsou vozovky většinou suché. U šumavského Srní zřejmě dostal na silnici smyk autobus a zůstal stát napříč vozovkou. Nikdo se podle policejní mluvčí Markéty Fialové nezranil.

Déšť nebo sníh padá i v jižní části republiky, na horách na severu podobné nebezpečí zatím nehrozí. Český hydrometeorologický ústav v pondělí vydal výstrahu pro jižní část Česka – Zlínský kraj, Jihomoravský kraj, Vysočinu, Jihočeský kraj a část Plzeňského kraje (Klatovsko a Domažlicko). Výstraha platí od pondělních jedenácti hodin do úterních deváté hodiny ranní. 

Řidiči si mají podle meteorologa ČHMÚ Miloše Dvořáka dát pozor hlavně proto, že vlhké silnice mohou namrznout. „Teploty jsou mírně nad nulou a padá spíš déšť se sněhem, je to víc déšť než sníh. Ale do rána budou teploty padat pod bod mrazu a tam, kde je teď mokro, vznikne do rána náledí,“ varoval před půlnocí Dvořák.

Na Českokrumlovsku může napadnout až 25 centimetrů sněhu

Nejdůraznější varování vydali meteorologové pro Českokrumlovsko, kde může napadnout až 25 centimetrů sněhu; jen do půlnoci napadalo místy až 15 centimetrů sněhu. Jde o upřesněnou výstrahu, původně očekávali meteorologové ještě větší příděl sněhu. „Očekává se sněhová kalamitní situace, velké komplikace v dopravě, energetice a průmyslu, zásobování apod. V případě mokrého sněhu škody na stromech a lesním porostu nebo drátech elektrických vedení,“ upozornil ČHMÚ.

Na dalších místech, kterých se výstraha týká, „bude v pondělí přecházet déšť do sněžení“ a do úterního rána napadne 5 až 15 centimetrů. Sníh ale bude záhy natávat, v noci pak zmrzne, a tak může vznikat náledí. Výstraha na náledí platí do úterních 10:00.

Počítat by s tím měli chodci i řidiči. Ti by také, pokud pojedou do hor, neměli zapomenout zabalit sněhové řetězy.