Kriminalisté rozšířili Peltovo obvinění. Náměstkyni měl uplácet bytem v Praze

Události: Kriminalisté rozšířili obvinění Miroslava Pelty (zdroj: ČT24)

Vyšetřovatelé rozšířili obvinění bývalého šéfa Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Miroslava Pelty. Podle informací České televize je nově stíhaný také za korupci. Podle policie měl uplácet bývalou náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou. Peltův advokát Oldřich Chudoba považuje postup policie za nedůvodný.

„V této trestní věci bylo rozšířeno trestní stíhání, a to proti jedné fyzické osobě a proti jedné právnické osobě pro zločin podplacení,“ řekla pro ČT vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Společně s Miroslavem Peltou je stíhaná i fotbalová asociace.

Adresátkou úplatku měla být dřívější náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová. Předmětem úplatku byl podle detektivů byt v centru Prahy, který měla od Pelty k dispozici zdarma. Dostat měla také slevový poukaz na zájezdy.

Kvůli novému obvinění se takzvaná sportovní kauza protáhne. Původně ji detektivové chtěli uzavřít už na konci října. Nyní chtějí mimo jiné k novému obvinění vyslechnout i samotného Miroslava Peltu. Státní zástupci pak po Novém roce rozhodnou, zda kauzu pošlou k soudu, nebo stíhání části obviněných zastaví.

Peltův advokát má dojem, že jde ze strany orgánů činných v trestním řízení o účelové rozšíření obvinění. Má podle něj jen podpořit dřívější podezření. „Zcela nepochybně se pan Pelta k těmto záležitostem vyjádří a vyvrátí ta podezření,“ uvedl k novému obvinění Chudoba. Sám dřívější první muž fotbalové asociace trvá na své nevině. „Jak jsem na začátku říkal, tak i dnes tvrdím jednoznačně, že jsem se ničeho nezákonného nedopustil,“ řekl České televizi.

Zmíněný byt odposlouchávali kriminalisté při vyšetřování případu sportovních dotací. Policie v ní stíhá kromě bývalého předsedy fotbalové asociace a Kratochvílové také někdejšího ředitele odboru ministerstva školství Zdeňka Břízu, předsedu České unie sportu (ČUS) Miroslava Janstu a generálního sekretáře ČUS Jana Boháče. Obviněny jsou také organizace FAČR a Česká unie sportu.