Europoslanec Poche skončí od listopadu ve funkci politického tajemníka na ministerstvu zahraničí

Europoslanec Miroslav Poche, který byl adeptem ČSSD na post ministra zahraničních věcí, od listopadu na ministerstvu skončí ve funkci politického tajemníka. Poche, který nebyl akceptovatelným na pozici ministra pro prezidenta Miloše Zemana, v úřadu pracoval na externí smlouvu.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) s Miroslavem Pochem bude o dalším angažmá na ministerstvu zahraničních věcí jednat příští týden.

„Chci ke konci měsíce zrušit pozici politického tajemníka ministerstva zahraničních věcí, protože tato pozice již není nezbytně nutná. A s panem poslancem Pochem bych chtěl spolupracovat externě jakožto s poradcem či konzultantem pro některé otázky evropské politiky,“ řekl Petříček Radiožurnálu.

Podle Petříčka by Poche mohl dále působit na ministerstvu jako externí poradce pro evropskou agendu.

ČSSD původně Pocheho nominovala na ministra zahraničí, odmítal ho ale jmenovat prezident Miloš Zeman. Jmenování nového ministra prezident Zeman podmínil právě tím, že Poche odejde z funkce politického tajemníka ministra zahraničí.

Stejné očekávání měl také premiér Andrej Babiš (ANO). Petříček uvedl, že po jeho jmenování funkce tajemníka ztratí smysl a zanikne. V úterý potvrdil, že zrušení funkce bude jedním z prvních kroků, které ve funkci udělá.

Neochotu jmenovat Pocheho ministrem zahraničí zdůvodnil Zeman například tím, že Poche zpochybňuje odmítání migračních kvót a proizraelskou politiku. Zemanovi mohl vadit také fakt, že Poche před prezidentskými volbami podpořil jeho protikandidáta Jiřího Drahoše.  

Ministr Tomáš Petříček ale oznámil, že si hodlá sestavit vlastní tým poradců, a nevyloučil, že by mezi nimi mohl být i Miroslav Poche. „Já v tuto chvíli začínám sestavovat tým poradců, kteří budou z řad akademiků, bývalých diplomatů či politiků. S panem Pochem o tomto budu ještě hovořit,“ řekl po svém jmenování ministrem Petříček.