Armáda plánuje pořídit letouny L-39NG, první stroje nového modelu vzlétnou ještě letos

Ministerstvo obrany a armáda by mohly pořídit až šest nových výcvikových letounů L-39NG od Aera Vodochody. Nástupce cvičného letounu L-39 Albatros představil výrobce na zbrojařském veletrhu Future Forces Forum v pátek. Stroj by měl poprvé vzlétnout na konci letošního roku.

„Ministerstvo obrany a armáda má o tyto letouny zájem, samozřejmě už probíhají jednání a tyto letouny budeme pořizovat. Zatím je to v kusech dva plus dva a poté možná následně další dva, takže celkově šest kusů,“ řekl ministr obrany Lubomír Metnar.

Armáda dosud používá i původní L-39 Albatros. Jeho nástupce má podle Aera Vodochody větší dolet, lepší aerodynamické vlastnosti, je bezpečnější a lehčí. Podzvukové letadlo bude využívané především pro trénování. Dosahuje rychlosti 750 kilometrů za hodinu.

Letoun je z velké části vyroben z kompozitních materiálů, zásadní změnou je umístění nádrží do křídel. L-39 i odvozené typy měly kromě trupu palivo v přídavných nádržích na koncích křídel.

Na dodání nového letounu Aero už dříve získalo několik zakázek, například do Portugalska, USA či Senegalu. Cena letounu se pohybuje řádově v desítkách milionů dolarů.

Aero je největším výrobcem letecké techniky v Česku. Zabývá se jejím vývojem, výrobou, prodejem a servisem. Kromě vlastních letadel se podílí například na vývoji a výrobě křídla malých dopravních letounů typu CSeries Bombardier a vývoji a výrobě komponent pro vojenský dopravní letoun KC-390 Embraer. Dodává také kokpity pro vrtulníky UH-60M Black Hawk.

Zbrojařský veletrh představil i bezpilotní vrtulník

Své novinky na zbrojařském veletrhu Future Forces Forum představilo a produkty přivezly dvě stovky vystavovatelů z necelých tří desítek zemí světa. 

Firma LIAZ a. s. ukázala bezpilotní vrtulník SkySpotter 150. Podle zástupce firmy Vojtěcha Pražmy jde o „vysoce efektivní systém pro monitoring“. Na vrtulník je možné připojit zátěž až do 40 kilogramů v podobě prakticky všech známých senzorů. Pražma řekl, že firma má k dispozici zařízení, která dokážou rozpoznat „nebezpečné věci“ v džungli či pod povrchem země, odhalit radiaci či některé chemické složky. Výrobce už jedná s několika zájemci.

Česká zbrojovka přivezla novou verzi útočné pušky Bren 2, která se oproti zbrani, kterou jsou vyzbrojeni například vojáci české armády, liší ve větší ráži 7,62 krát 51. Puška je podle výkonného ředitele a místopředsedy představenstva České zbrojovky Ladislava Britaňáka robustnější a větší. Poznamenal, že ji firma testovala podle metodik NATO i států z východního trhu. Zbrojovka by je chtěla dodávat především vojenským i policejním speciálním jednotkám zemí NATO.

„Česká republika potřebuje moderní armádu, musíme znát všechny aktuální trendy a mít informace o sofistikovaných systémech,“ poznamenal k akci ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty je veletrh pro armádu příležitostí ukázat, jak na tom technologicky je a kam se posunuje. „Je to pro nás zároveň zpětná vazba,“ poznamenal. Vyzdvihl hlavně přínos seminářů a odborných debat.

Na veletrhu se koná řada seminářů a konferencí za účasti několika set řečníků. Veletrh na výstavišti v Letňanech potrvá do pátku.

Události: Aero Vodochody začalo s výrobou L-39 NG (zdroj: ČT24)