Modernizace D1 mezi Mirošovicemi a Hvězdonicemi začne v sobotu. Potrvá tři roky

Stavbaři začnou v polovině října s modernizací dálnice D1 mezi Mirošovicemi a Hvězdonicemi, tedy mezi 21. a 29. kilometrem. Omezení pocítí řidiči od soboty, rychlost bude během prací omezena na 80 kilometrů v hodině. Naplno práce začnou až na jaře a potrvají tři roky.

„Tento víkend se začnou dělat přejezdy středního dělicího pásu, což už řidiči pocítí. Nějaké práce probíhají už od 6. října, ty ale řidiče zatím neovlivňovaly,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký.

„V letošní stavební sezoně provedeme opravy dálnice před zahájením a rozšíření komunikace na připojovací větvi exitu u Mirošovic,“ uvedla Iveta Štočková, mluvčí společnosti Eurovia, která práce za více než miliardu korun provede. Po dokončení dopravního značení bude provoz veden v režimu dva plus dva pruhy. 

Práce se naplno rozběhnou na jaře a potrvají do roku 2021. „Hlavní práce budou probíhat postupně za provozu tři stavební sezony, některé práce celoročně,“ dodala Štočková.

Modernizace D1 v úseku Mirošovice–Hvězdonice
Zdroj: ŘSD

Rychlost bude snížena na 80 km/h

Řidiči budou muset opravovaným úsekem projíždět pomaleji. „Z důvodu bezpečnosti dělníků bude rychlost omezena na 80 kilometrů za hodinu. V obou směrech budou dva pruhy, protože se bude pracovat u středního dělicího pásu,“ dodal Studecký.

Při modernizaci úseku Mirošovice–Hvězdonice bude dálnice rozšířena na 28 metrů a kompletně vyměněn nejen její povrch, ale i podkladové vrstvy. V každém směru však i po modernizaci zůstanou dva pruhy, jak je tomu u všech rekonstruovaných úseků. 

Opravy se dočkají i obě mimoúrovňové křižovatky, upraveno bude napojení jednotlivých větví. Modernizací projde také odpočívka Poddubí a osm mostů včetně jednoho nadjezdu. Práce mezi 21. a 29. kilometrem se nedotknou mostu Šmejkalka na 24. kilometru. Ten bude opraven v samostatné etapě, zřejmě jako úplně poslední část D1.

Modernizace D1 mezi Mirošovicemi a Kývalkou je rozdělena na 21 částí. Práce začaly v roce 2013 a měly skončit letos, po několika odkladech je nyní dokončení plánováno na rok 2021. Po pěti letech je zmodernizována zhruba polovina dálnice.