Tahanice kolem odškodnění pro porodní asistentku Königsmarkovou nekončí. Případ se potřetí vrací k obvodnímu soudu

Obvodní soud pro Prahu 2 se bude muset znovu zabývat žalobou porodní asistentky Ivany Königsmarkové, která po státu požaduje asi šest milionů korun za trestní stíhání. Pražský městský soud totiž v neveřejném jednání zrušil rozsudek, podle kterého Königsmarková neměla nárok na pět milionů korun za nemajetkovou újmu. Podle rozsudku jí stát měl zaplatit jen 720 tisíc korun za ušlý zisk.

Porodní asistentka čelila obvinění kvůli domácímu porodu, při kterém v roce 2009 zemřelo dítě. Soudy nejprve Königsmarkovou pravomocně potrestaly podmínkou a zákazem činnosti, jenomže po zásahu ústavních soudců byla před třemi lety úplně zproštěna viny. V prosinci 2014 pak Nejvyšší soud zamítl i dovolání nejvyššího státního zástupce.

Potom začala komplikovaná tahanice o odškodnění. Obvodní soud bude v této věci rozhodovat už potřetí, dvakrát rozhodl tak, že je nárok Königsmarkové na nemajetkovou újmu promlčený. 

Podle jeho názoru se totiž počátek šestiměsíční promlčecí lhůty počítá od pravomocného rozhodnutí v trestním případu, tedy od dubna 2014. Právní zástupkyně Königsmarkové ale upozorňovala, že určitou dobu o případu rozhodoval Nejvyšší soud a podle jejího názoru v této době lhůta neběžela.

Žalobu Königsmarková podala v květnu 2015. Náhradu za ušlý zisk ve výši 720 tisíc korun přiznal soud podle znaleckého posudku, který si k případu nechal zpracovat.