Porodní asistentka Königsmarková má dostat ušlý zisk, odškodné ale podle soudu ne

Königsmarková má dostat ušlý zisk (zdroj: ČT24)

Spor porodní asistentky Ivany Königsmarkové o újmu, kterou jí mělo způsobit trestní stíhání kvůli smrti dítěte, pokračoval u obvodního soudu pro Prahu 2. Königsmarková se domáhala pětimilionového odškodnění, podle soudce je ale nárok promlčený. Asistentce naopak přiznal téměř tři čtvrtě milionu korun za ušlý zisk v letech 2011 až 2013. Königsmarková se chce proti rozsudku odvolat.

Porodní asistentka čelila obvinění kvůli domácímu porodu, při kterém v roce 2009 zemřelo dítě. Obžaloba tvrdila, že se málo informovala o předchozích porodech rodičky a poté přehlížela problémy, jež matka měla, a neposlala ji do nemocnice. Když se dítě začalo dusit, neprovedla podle obžaloby řádnou resuscitaci.

Soudy proto nejprve Königsmarkovou pravomocně potrestaly podmínkou a zákazem činnosti, po zásahu ústavních soudců ale byla před třemi lety zproštěna viny. V prosinci 2014 navíc Nejvyšší soud zamítl dovolání nejvyššího státního zástupce proti osvobození. A porodní asistentka Königsmarková se začala domáhat odškodnění.

Soudkyně si trvá na svém, bez ohledu na městský soud

Pražská obvodní soudkyně Šárka Henzlová ale trvá na tom, že je nárok na nemajetkovou újmu promlčený. Stejně ostatně rozhodla už loni na podzim, rozsudek pak zrušil odvolací pražský městský soud, který nařídil, aby se soudkyně nárokem znovu zabývala a posoudila soulad námitky promlčení s dobrými mravy. Nově do procesu přibyla otázka majetkové újmy.

„Žalobě bylo vyhověno v případě škody, která prokazatelně vznikla a která byla v přímé souvislosti s nesprávným úředním postupem (trestním stíháním),“ řekla po aktuálním rozsudku Henzlová. Náhradu ušlého zisku od listopadu 2011 do prosince 2013 uznala podle znaleckého posudku, který si soud nechal k případu zpracovat.

Advokátka: Odvoláme se, újma promlčená není

Zástupkyně porodní asistentky Adéla Hořejší novinářům po skončení jednání uvedla, že se proti nepravomocnému rozsudku odvolá. Nesouhlasí s dobou, za kterou byl Königsmarkové ušlý zisk přiznán, požadavek na nemajetkovou újmu podle ní navíc promlčený není.

Advokátka tvrdí, že půlroční promlčecí doba neběžela během doby, kdy po pravomocném osvobození rozhodoval Nejvyšší soud o dovolání nejvyššího státního zástupce. Podle soudkyně se ale počátek lhůty počítá od pravomocného rozhodnutí, tedy od dubna 2014. Nejvyšší soud o dovolání rozhodl na konci roku, žalobu Königsmarková podala v květnu 2015. 

Stát se nemusí omlouvat ani za nezákonné stíhání. Advokáti Königsmarkové ale omluvu považují za slušnost. Stejný názor má i ministr spravedlnosti. „Je slušností ministerstva se dotyčné osobě také omluvit. Pravděpodobně to bude přímo dopisem,“ uvedla mluvčí resortu Tereza Schejbalová.