Převaha hnutí ANO je pevná. Od sněmovních voleb posilují výrazně jenom Piráti

V zářijovém volebním modelu potvrdilo hnutí ANO svůj náskok. Kdyby se konaly volby do Poslanecké sněmovny, dosáhlo by podle výzkumu stejného výsledku jako loni na podzim. Na druhém místě se umisťují Piráti, kteří jako jediná ze stran posilují výrazněji oproti minulým volbám. Výzkum zpracovala agentura Kantar TNS pro Českou televizi.

Volby by v současné době vyhrálo hnutí ANO se ziskem 29,5 procent. Jde o nejlepší podíl za poslední měsíce, zároveň to je shodný výsledek jako v loňských volbách. Hnutí ANO nyní vládne ve spolupráci se sociální demokracií, když se jim podařilo získat v červenci důvěru sněmovny.

Druhé místo se značným odstupem zaujímají Piráti, kteří si od voleb jako jediná strana významně polepšili a aktuálně dosahují na 15,5 procent hlasů. Třetí místo zaujímá ODS se 13 procenty. Meziměsíčně se však preference ani Pirátů, ani ODS výrazně nezměnily.

Na čtvrtém místě se umístila SPD s devíti procenty a na páté pozici ČSSD se sedmi procenty. V září se nedařilo komunistům, kteří z osmi procent spadli na 5,5 procenta. Do Poslanecké sněmovny by se ještě dostaly STAN (5,5 procenta) a KDU-ČSL (pět procent). TOP 09 v uplynulém měsíci ztrácela a nepřekročila by pětiprocentní hranicí. Tu by tak překročilo osm politických stran a hnutí.

Nové voliče se nejlépe daří aktivizovat hnutí ANO a Pirátům

Při porovnání toho, jak se mění rozhodnutí o volbě strany, vychází KSČM a KDU-ČSL jako strany s nejvěrnějšími voliči (95 procent). Za věrné jsou považováni ti, co za poslední tři měsíce svůj názor o volbě nezměnili. Pokud se ale zohlední absolutní počty, lze také říct, že se hnutí ANO a Pirátům daří nejlépe aktivizovat nové voliče z řad dřívějších nevoličů. Ostatně o své volbě bylo při posledním výzkumu pevně rozhodnuto 44 procent lidí a dalších 28 procent by spíš už neměnilo. Naopak více než čtvrtina by ještě výběr mohla změnit.

Průzkum agentur Kantar TNS pro Českou televizi
Zdroj: Kantar TNS

Sociodemografické rozložení preferencí se nicméně příliš nemění. Hnutí ANO roste přízeň s věkem voličů, na druhé straně podporovatelů Pirátů naopak s věkem ubývá. ODS má největší podíl příznivců ve věkové kategorii 30-44 let. V případě vzdělání se ukazuje, že lidé se základním vzděláním a vyučení mají tendenci častěji volit KSČM a SPD. Mezi lidmi s vysokoškolským vzděláním pak nalezneme častěji voliče STAN, ODS či TOP 09.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost Kantar TNS. Sběr dat probíhal ve dnech 1. 9. až 21. 9. 2018 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 860 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 0,9 až 3,1 procentního bodu.