Dva policisté podle inspekce mučili Roma. Donutili ho, aby se přiznal k činům, které nespáchal

Události: GIBS obvinila dva detektivy podezřelé z mučení (zdroj: ČT24)

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila dva českobudějovické policisty. Údajně mučili 32letého Roma a nutili ho, aby se přiznal k činům, které nespáchal. České televizi to potvrdil ředitel GIBS Radim Dragoun.

Dva policisté zadrženému muži podle inspekce tvrdili, že je pachatelem několika krádeží. On to ale odmítl.

„Byl na něj činěn velmi tvrdý nátlak, který spočíval ve vulgárních nadávkách a útocích. Dále došlo k fyzickému ataku tohoto pachatele, přestože byl spoután. Následně pokračovaly výhrůžky, na základě kterých se pachatel doznal k trestné činnosti, kterou nespáchal,“ řekl Dragoun.

Mluvčí inspekce Martin Strouhal dodal, že spoutaný muž dostal i úder otevřenou dlaní do obličeje. Inspekce tvrdí, že o policejním násilí má nezvratné důkazy. Zda jde o nahrávky, nechce komentovat.

Policistům by hrozilo až osm let vězení

Inspektoři dva budějovické kriminalisty obvinili v minulém týdnu z trestného činu mučení a jiného nelidského a krutého zacházení. Kdyby se případ dostal k soudu a ten uznal policisty vinnými, hrozila by jim zvýšená trestní sazba dvou až osmi let vězení. Dragoun ujistil, že s jeho lidmi při vyšetřování spolupracovalo i policejní krajské ředitelství.

Zda bude dvojice obviněných detektivů postavena mimo službu, rozhodnou jejich nadřízení. „Jedná se o dva zkušené policisty, kteří slouží delší dobu. Dosud neměli žádné problémy, takže toto pravděpodobně bude jejich první přehmat,“ řekl českobudějovický policejní mluvčí Jiří Matzner.

V Českých Budějovicích nejde o první případ, kdy si právě Romové na chování policistů stěžují. Například před dvěma lety spoutali Richarda Daňa, který si natáčel na mobil hlídku. Zdálo se mu, že ho při silniční kontrole šikanují. Podle policie však byl řidič agresivní a policistům nadával, a proto ho museli zajistit. Inspekce případ uzavřela s tím, že policisté nepochybili.