Vzácná shoda pravice s levicí. Masivní ruské manévry se nelíbí ani KSČM

Události, komentáře: Diskuse poslanců Černého a Žáčka o ruském vojenském cvičení (zdroj: ČT24)

Ruské vojenské cvičení Východ 2018 je vážná věc, protože jde o neobvykle monstrózní akci. V Událostech, komentářích se na tom shodli místopředseda sněmovního výboru pro obranu Alexander Černý (KSČM) a místopředseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS). Zatímco Černý vidí příčiny současného napětí mezi Ruskem a NATO na straně západních států, podle Žáčka představuje problém ruské imperialistické myšlení.

Manévrů se na Sibiři a Dálném východě účastní skoro 300 tisíc vojáků, 36 tisíc tanků a obrněných vozidel, víc než tisíc letadel, vrtulníků a dronů a 80 bojových a pomocných plavidel. „Je to samozřejmě neobvyklé, když si vezmeme, že je to skoro jedna třetina ruské armády,“ komentoval rozsah cvičení  Žáček.

„Pokud to není nějaká Potěmkinova vesnice, pokud to není součást nějaké dezinformační kampaně, tak si myslím, že je to vážná věc, protože není úplně zřejmé, na co Rusko reaguje. Můžeme samozřejmě hledat důvody vnitropolitické, zahraničněpolitické, ale je to určitě zvláštní,“ doplnil poslanec ODS. 

„Já s tím naprosto souhlasím, mně se také ten počet vůbec nelíbí, je to obrovská masa,“ reagoval na Žáčkova slova Černý. „Když si představím, jak logisticky náročné je přemístit například tisíc vojáků… a tady se budou pohybovat desítky, nebo dokonce stovky tisíc lidí.“

„Je to obrovská, monstrózní akce, která dokládá, čeho jsou ruské ozbrojené síly schopny. Náklady a investice, které s tím musejí být nutně spojeny, a samo obrovské nasazení jsou ale podle mě mrháním prostředky. A rozhodně je škoda, že to dospělo tak daleko,“ dodal poslanec KSČM s odkazem na napětí mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí.

Může za eskalaci napětí rozšiřování NATO, nebo ruské imperiální myšlení?

Podle Černého ke stávajícímu napětí přispělo posilování americké vojenské přítomnosti v Evropě za prezidenta Baracka Obamy a neprospívají mu ani kroky Donalda Trumpa, například zdůrazňování velikosti amerického obranného rozpočtu

„Rusové patrně cítili potřebu ukázat, že jsou připravení na jakoukoliv konfrontaci,“ dodal poslanec KSČM s tím, že k eskalaci napětí mezi Ruskem a západními zeměmi přispělo podle něj ve velké míře i rozšiřování NATO.

Žáček sice uznává, že „vždy je akce a reakce,“ zároveň ale upozorňuje na stereotypy v podobě vymezování sfér zájmů, které jsou „v ruské imperiální politice“ zřejmé.

„To, že státy nejbližší Rusku, například Pobaltí, Ukrajina nebo Gruzie, si mohou o svém osudu rozhodnout samy, je pro Rusko nepředstavitelné. Rusko se musí dostat z těchto stereotypů minulosti, abychom se mohli posunout dál,“ vysvětlil poslanec ODS s tím, že za současného prezidenta Vladimira Putina to podle něj možné není.

Konflikt mezi Ruskem a státy NATO je nemyslitelný, protože by neměl vítěze, a to oboustranně. Tento konflikt by bezesporu eskaloval v to, že by strana, která by prohrávala, použila jaderné zbraně, a v tu chvíli se dostáváme do fáze jaderné apokalypsy a konce života na této planetě. Ten konflikt není reálný a je nepředstavitelný. Byl by pouze posledním konfliktem, který se kdy odehrál na Zemi.
Vlastislav Bříza
odborník na jaderné zbraně

Celá diskuse ve videu v úvodu článku. 

„ data-author=“„ data-source=“„ data-title=“„ data-height=“300„ />