Trump podepsal rekordní vojenský rozpočet. Na armádu půjde 717 miliard dolarů

Americký prezident Donald Trump podepsal rekordní vojenský rozpočet na příští finanční rok ve výši 717 miliard dolarů (přes 16 bilionů korun). Při této příležitosti obhajoval svůj projekt vzniku vesmírných sil a ukázal na Čínu jako na nejnebezpečnějšího soupeře Spojených států. Zákon odhlasovaný v létě americkým Kongresem uvolňuje 69 miliard dolarů na stávající vojenské operace v zámoří – tedy hlavně v Afghánistánu, Sýrii, Iráku a Somálsku.

Podle Trumpa představují výdaje „nejvýznamnější investici“ do americké obrany v moderní historii. „Posílíme naši armádu jako nikdy předtím,“ zdůraznil prezident podle televize CNBC při podpisu příslušného zákona na vojenské základně Fort Drum ve státě New York.

Budoucnost Ameriky je bezpečnější a jasnější než kdykoli předtím, protože každý z vás je svým myšlením, silou a hrdostí velký jako hora a vždy stoupá ke slávě. Posílíme naši armádu jako nikdy předtím.
Donald Trump

Podpisu předcházela přehlídka vrtulníkové jednotky Blachawků a Apachů. A Trump také svůj projev přednesl před bitevním vrtulníkem Apache. „Věříme, že naši vojáci si zaslouží nástroje, vybavení a prostředky, které vydobyli, když cedili krev, pot a slzy,“ prohlásil americký prezident.

Zákon odhlasovaný v létě americkým kongresem uvolňuje 69 miliard dolarů na probíhající vojenské operace v zámoří, tedy hlavně v Afghánistánu, Sýrii, Iráku a Somálsku. Umožňuje zvýšení platů vojáků v průměru o 2,6 procenta, což je nejvíc za posledních devět let. Díky zákonu se očekávají rozsáhlé investice do modernizace námořních, pozemních i leteckých sil.

Zprávy: Trump podepsal rekordní finance pro armádu USA (zdroj: ČT24)

Vesmírné bojiště

„I vesmír se tak jako obloha, země a moře stal bojištěm,“ upozornil rovněž Trump na plánovaný vznik nezávislé sekce vesmírných sil. Na jejich vybudování se ale peníze teprve musejí najít.

Protože se tak má stát do roku 2020, americký Senát bude muset pro realizaci plánu schválit dodatečné výdaje už v nejbližší době. Kosmické síly se mají stát po pozemním vojsku, letectvu, námořnictvu, námořní pěchotě a pobřežní hlídce šestou organizační složkou americké armády.

Podle Trumpa musejí USA dohnat své protivníky, kteří již podle něho začali zbrojit ve vesmírném prostoru. Americký prezident upozornil, že i Čína založila novou složku ozbrojených sil pro dohled nad jejím vojenským programem ve vesmíru. Nezmínil ale existenci ruských kosmických vojsk, která fungují již od roku 2015.

  • Zákon stanovuje počet příslušníků armády na 487 500, námořnictva na 335 400, námořní pěchoty na 186 100 a letectva na 329 100 členů.
  • Zákon počítá s objednávkou 77 kusů letounů F-35 v ceně 7,6 miliardy dolarů. Počítá také s náklady na náhradní díly, modifikace a servis. Rozpočet také plně financuje vývoj nového bombardéru B-21.
  • Na stavbu lodí zákon vyhrazuje 24,1 miliardy dolarů. Počítá se s nákupem 13 nových bojových lodí a urychlením vývoje nových typů lodí. Z této části rozpočtu budou financovány například tři torpédoborce třídy Arleigh Burke a dvě ponorky třídy Virginia. Pro zakoupení tří pobřežních bojových lodí bude vyhrazeno 1,6 miliardy dolarů.
  • Zákon dále schvaluje nákup 24 kusů stíhaček F/A-18 Super Hornet, 10 kusů námořních hlídkových letounů P-8A Poseidon, 2 čtyřmotorových transportních letounů KC-130J Hercules, 25 bitevních vrtulníků AH-1Z Cobras, 7 námořních konvertoplánů Osprey nebo tří vojenských bezpilotních letounů MQ-4 Triton.
  • Dále se soustředí na hyperprostorovou technologii a obranu proti hyperprostorovým střelám.
  • Rozpočet určený pro Afghánský bezpečnostní fond činí 5,2 miliardy dolarů a dalších 850 milionů je určeno na výcvik a vybavení iráckých bezpečnostních sil v boji proti teroristům z Islámského státu.