Obama nechá v Evropě víc vojáků než Bush

New York - Americký prezident Barack Obama se rozhodl, že americká armáda v Evropě bude mít tři brigády. To je o jednu brigádu více, než rozhodl jeho předchůdce George Bush. Ten v roce 2004 nařídil, že se počet amerických brigád na evropském kontinentu sníží ze čtyř na dvě.

„Rozhodnutí o těchto armádních brigádách je součástí širšího procesu, ve kterém se Spojené státy snaží upravit podobu svých sil v Evropě tak, aby odpovídala hrozbám 21. století,“ informoval americký vysoký činitel. 

V Evropě tak zůstane jedna těžká brigáda místo současných dvou, jedna lehká brigáda a jedna vzdušná brigáda. Kromě toho zde Američané rozmístí pozemní prvky protiraketové obrany a lodě s protiraketovým systémem AEGIS. První z nich již operuje ve Středozemním moři. Nově také američtí vojáci budou přítomni na letecké základně v Polsku. Americké letectvo v Evropě celkově posílí, zejména o transportní letouny.

Obama po lisabonském summitu, který zdůraznil princip kolektivní bezpečnosti v NATO, upřednostňuje vojenskou přítomnost v zahraničí. Američtí vojáci tak budou moci lépe cvičit společně s armádami dalších členských států.