Po šéfovi Národní centrály proti organizovanému zločinu skončí i jeho náměstek

Náměstek ředitele Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Petr Vopršal podal žádost o ukončení služebního poměru, odejít by měl 31. října. Pod Vopršala, který před reorganizací policie působil v protimafiánském útvaru, nyní spadají jednotlivé sekce a expozitury rozkrývající kauzy. Vopršal dohlížel na práci téměř tisícovky detektivů centrály.

„Náměstek ředitele NCOZ pro výkon Petr Vopršal podal žádost o propuštění ze služebního poměru, a to k datu 31. října 2018,“ potvrdil mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Více informací podle něj útvar poskytovat nebude.

Na odchod Vopršala upozornily Lidové noviny, náměstek se podle nich k důvodům vyjádřit nechtěl. „Nikdy nekomentuji jakoukoliv činnost a dění spojené s výkonem služby,“ řekl deníku. Podle informací deníku jde o nesoulad mezi jeho představami a vizemi nového vedení pod Jiřím Mazánkem. Vopršal byl navíc po dva roky fakticky Mazánkovým nadřízeným. 

Šéf centrály rezignoval v srpnu

NCOZ vznikla 1. srpna 2016 sloučením protimafiánského a protikorupčního útvaru, tedy elitních policejních složek. Reforma policie vyvolala roztržku na politické scéně a stala se terčem kritiky státních zástupců.

Letos v srpnu se stal novým ředitelem centrály Jiří Mazánek. Nahradil Michala Mazánka, který v čele útvaru skončil po dvou letech na vlastní žádost. Končící ředitel popřel, že jeho odchod souvisí s tím, že současný premiér Andrej Babiš a jeho vládnoucí hnutí ANO byli proti vzniku centrály.

Vopršal je bývalým šéfem odboru zločineckých struktur v Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Před vznikem centrály byl podepsán pod nesouhlasným dopisem, který čelní představitelé útvaru poslali tehdejšímu ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). Na rozdíl od části dalších autorů dopisu se tehdy rozhodl u policie zůstat.

Odchod Michala Mazánka z čela NCOZ byl několikátou personální změnou ve vedení bezpečnostních sborů. Na konci dubna například po sporech s Babišem skončil ve vedení Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín, vystřídal ho státní zástupce Radim Dragoun. Média také spekulují o chystaném odchodu policejního prezidenta Tomáše Tuhého, který by mohl zamířit na post velvyslance v Bratislavě.