Na Vídeňské i ve Vídni. Souběžné operace zahájily mezinárodní řetězovou transplantaci ledvin

UDÁLOSTI: Dvanáctihodinový operační maraton mají za sebou transplantační týmy v pražském IKEMu a vídeňské univerzitní nemocnici (zdroj: ČT24)

Dvanáctihodinový operační maraton mají za sebou transplantační týmy v pražském IKEMu a vídeňské univerzitní nemocnici. Potřetí v mezinárodní spolupráci tu zorganizovali řetězovou výměnu ledvin. Propojili tak jednoho altruistického dárce, tři příjemce a tři rodinné dárce. Aby byli chirurgové na zákroky co nejlépe připraveni, předem si ledviny vyzkoušeli – dostali do rukou jejich věrné modely vytvořené na 3D tiskárně.

Chlapci selhala ledvina a pomoci mu chtěla matka. „Umožní mu to chvilku normální život. Třikrát týdně na dialýzu není pro mladého kluka nic příjemného,“ řekla ČT dárkyně, která ovšem musí zůstat v anonymitě. Příběh, který v podobném neštěstí není neobvyklý, se zkomplikoval, když lékaři zjistili, že matčina ledvina není pro pacienta vhodná.

Není to neřešitelná překážka, ale situaci to zkomplikovalo. Lékaři museli přistoupit k řetězové transplantaci. V tomto případě se do ní zapojily tři páry, kdy jeden byl ochoten darovat orgán druhému, a navíc jeden altruistický dárce, který orgán nabídl, aniž by chyběl někomu jemu blízkému. Dárce a příjemce se podařilo dát dohromady jednak v Praze, jednak ve Vídni. Lékaři operaci připravovali čtvrt roku.

Odebrat a převézt

Vzhledem k požadované anonymitě v případě pražsko-vídeňské operace bylo možné konstatovat pouze, že „pár číslo 6 dává příjemci 94 a 94 dává příjemci 47“. V Praze a ve Vídni nejprve lékaři vyoperovali ledviny dvěma dárcům. V IKEMu zabralo odstranění orgánu hodinu. Po umytí, zabalení a uložení do chladicího boxu s ním vyrazila sanitka z Vídeňské ulice do Vídně.

Ledvina určená k převozu a transplantaci
Zdroj: ČTK/IKEM

V Rakousku se zásah protáhl, lékaři z IKEMu tak museli čekat, zda se i tam vše podaří. Převoz ledvin zajišťovaly rakouské sanitky, cestu jim trochu zkomplikoval i jeden úřední nedostatek. „Rakouská sanitka tady nemůže používat modrá světla, takže jsme museli žádat policii,“ popsala koordinátorka programu transplantací ledvin od žijících dárců Tereza Neradová.

Když již byla rakouská sanitka na cestě, zahájili lékaři v Praze první transplantaci – vyoperovali ledvinu dárci z jednoho páru, a když vůz z Vídně přijížděl do Vídeňské, již ji měl příjemce z dalšího páru.

S přípravou pomohly i věrné modely ledvin

Aby se vše nezkomplikovalo v okamžiku, kdy dojde na voperování ledvin příjemcům, vytvořili lékaři předem na 3D tiskárně jejich plastikové modely. „Ledviny se od sebe tvarově liší. Když máte takový model, můžete je vidět detailně,“ vysvětlil nefrolog Georg Böhmig.  

Model ledviny vytištěný ve 3D usnadňuje transplantaci (zdroj: ČT)

Vytvořit model nebylo podle správce aplikací pražského institutu Milana Bergmana nijak složité. „Potřebujeme jenom data pacienta. Vycházíme z CT snímků,“ přiblížil.

Řetězová operace ještě neskončila. „Poslední dárce bude darovat ledvinu teprve později. Tím umožní rozjezd další řetězové transplantace, obsloužíme tak daleko více dvojic, které by si samy nemohly dát ledviny,“ vysvětlil přednosta pražského transplacentra Ondřej Viklický.

Řetězovou transplantaci provedli lékaři v Česku poprvé na podzim 2012. Tehdy v IKEMu vyměnili ledviny šesti dárců a šesti příjemců. Krátce poté následovala další podobná operace, kterou umožnil altruistický dárce. Loni v prosinci pak proběhla první evropská trojvýměna ledvin, do které se – stejně jako nyní – zapojilo Česko a Rakousko.