Nevhodná taška může způsobit bolest hlavy i nevratná poškození zad. Těžké učebnice mají zůstat ve škole

Školní batoh i s pomůckami by podle doporučení neměl vážit více než 15 procent váhy dítěte, prázdný pak nejlépe do kilogramu. Aktovka by neměla být širší než ramena dítěte, horní část by s nimi měla být v jedné linii a spodní sahat pod úroveň boků. Co nejvíce pomůcek by si děti měly nechávat ve škole.

Nákupy školních pomůcek nechávají někteří rodiče na poslední chvíli, nezřídka se tak stává, že v posledním prázdninovém týdnu shánějí školní aktovky. Nemají tak čas přihlédnout k odborným doporučením a mohou nechtěně zavinit svým dětem zdravotní problémy.

Nošení velkých a přetížených školních batohů může podle fyzioterapeutky Moniky Tiché z Kliniky rehabilitačního lékařství pražské Všeobecné fakultní nemocnice způsobovat bolesti zad a může být i jedním z hlavních důvodů vadného držení těla, které se následně nevratně podepisuje na budoucím zdraví dítěte.

„Nejčastějšími problémy jsou podpora vadného držení těla, předsunutí hlavy, zakulacování zad a jejich bolesti, které mohou vyústit až v migrény,“ dodala.

Váha je nejdůležitější, vzhled nehraje roli

Prázdná taška pro děti prvního stupně základní školy nesmí podle platných norem vážit víc než 1,2 kilogramu, u starších dětí na druhém stupni může být o 200 gramů těžší. Odborníci doporučují, aby plný batoh nevážil víc než patnáct procent váhy dítěte.

U nejmenších dětí vážících do dvaceti kilogramů by měl mít nejvýše dva a půl kilogramu. Tichá upozorňuje, že důležitou roli hrají i učitelé, kteří mnohdy nutí děti plnit tašky zbytečně těžkými učebnicemi s domácími úkoly. „Je to také o tom, co vše navíc si školák do tašky dává, nadbytečná elektronika a hračky by měly zůstat doma,“ dodává.

Pokud je dítě drobnější postavy nebo má vadné držení těla, případně je nuceno nosit brašnu delší dobu, je třeba věnovat váze větší pozornost a přizpůsobovat ji každodenním podmínkám. „Mnohdy rodiče pořizují dětem příliš velké tašky, aby jim déle vydržely,“ říká Tichá. Velikost je tak podle jejího názoru nejčastějším problémem při chybném výběru.

Tašky by měly mít tři od sebe oddělené přední kapsy. Nejtěžší věci mají být umístěny co nejblíže zádům symetricky rozdělené do celého prostoru. Velkou chybou je dávat pití do boční kapsy, což dokáže rozhodit celkové vyvážení. Láhev s vodou by měla být zhruba uprostřed.

Jednoramenné batohy na záda školáků nepatří

Aktovka by podle Tiché měla mít správný anatomický tvar z pevnějšího materiálu, nepromokavé a pevné dno. Zadní stěnu doporučuje vypolstrovanou a přizpůsobivou tvaru zad.

Popruhy jsou vhodnější vyztužené a alespoň čtyři centimetry široké a 70 centimetrů dlouhé. Zásadní je také jejich nastavení, nikdy se nesmí dotýkat krku dítěte. Příliš dlouhé popruhy s odstávající brašnou pak dítě kompenzuje bederním prohnutím.

„Je velmi důležité, aby taška seděla na zádech na pevno a velmi blízko u zad. Je chyba, když je příliš hluboká, pak nutí k přehnanému prohnutí zad nebo vysunutí hlavy,“ varuje Tichá.

Z důvodu bezpečnosti by měl být batoh výraznější barvy, která pomáhá viditelnosti za světla, reflexní prvky pak mají zajistit bezpečnost za šera. Měly by být alespoň dva centimetry široké a našité jak na zadní straně, tak i na bocích a popruzích vpředu.

Pokud však kvůli nesprávné volbě brašny začnou dítě bolet záda, napravit to může dostatek pohybu, časté střídání pozic při sezení nebo kompenzační pomůcky. Jednou z nich je např. balanční míček – overball, který se dává mezi záda a židli.