Výstraha před požáry znovu platí v celém Česku, déšť přijde až příští víkend

Počasí: Vedra vydrží do čtvrtka, o víkendu se ochladí (zdroj: ČT24)

Meteorologové rozšířili výstrahu před nebezpečím vzniku požárů na celou republiku, platit bude až do odvolání. Horké a suché počasí bude totiž pokračovat i v příštích dnech. V pátek se ochladí a o víkendu budou teploty až o deset stupňů nižší, objevit by se měl občasný déšť nebo přeháňky.

Uplynulý víkend byl opět velmi teplý. Na jižní Moravě se teplota dostala až na 34 stupňů Celsia. Nedělní ranní teplota se pohybovala kolem 17 stupňů, Praha ale zažila další tropickou noc – v Klementinu naměřili nejnižší teplotu 20,8 stupně.

Během neděle teploty znovu vzrostly nad tropických 30 stupňů. Nejteplejší odpoledne bylo ve středních Čechách a na jižní Moravě, například ve Strážnici nebo v Dobřichovicích bylo přes 34 stupňů.

Meteorologové proto rozšířili výstrahu před vysokými teplotami na velkou část Česka, kde bude platit do pondělního večera. Na Třebíčsku, v Jihomoravském kraji a ve velké části Zlínského kraje až do čtvrtečního večera. Kvůli horku a suchu zároveň vydali pro celé Česko výstrahu před požáry, která platí s nízkým stupněm až do odvolání.

Do čtvrtka vedra nepoleví

Tropické budou i následující dny. Maximální teploty se budou pohybovat kolem 31 stupňů, na jihu Moravy vystoupí ještě o několik stupňů výše. Bude také velmi slunečno.

Podle současných předpovědí vydrží tropické teploty do čtvrtka. Poté do střední Evropy dorazí studená fronta a s ní přijdou i častější přeháňky, bouřky a déšť. V chladnějším oceánském proudění klesnou teploty o víkendu pod letních 25 stupňů, v neděli může být jen kolem 20 stupňů.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Sucho je na polovině řek

Kvůli horku a minimu srážek také v Česku nadále trvá extrémní sucho. V prvních dvou srpnových týdnech nedosahovaly srážky ani třetiny hodnot, které jsou pro toto období obvyklé. 

„V Čechách to bylo pouhých 28 procent a na Moravě 43 procent oproti normálu pro tento týden. Nutno však podotknout, že většina srážek se vyskytla během bouřek, případně měla formu srážek přívalových, což z hydrologického hlediska není ideální zejména pro dotaci podzemních vod,“ uvedli meteorologové.

Více než polovina sledovaných míst na řekách vykazuje sucho. Nejvíce v povodí horního Labe a Vltavy, kde jejich podíl je téměř dvě třetiny z celkového počtu. Naopak nejmenší podíl je v povodí Odry a Moravy.

„Aktuálně ve vodních tocích ve sledovaných profilech protéká převážně 5 až 45 procent toho, co je pro toto období obvyklé. Mírně vodnější (až 65 procent) jsou některé toky odvodňující Šumavu, Beskydy a Jeseníky. Nejzávažnější situace je i nadále v povodí Labe a Ohře,“ vysvětlil hydrolog Radek Čekal.

Vyschlá je půda i podzemní zdroje vody

Dál se snižuje také vlhkost ve svrchní vrstvě půdy, s výjimkou horských poloh je prakticky na celém území nižší než 30 procent. Pouhých deset procent takzvané využitelné vodní kapacity má půda přibližně na třetině území Česka. Nejhorší situace je především na jižní a střední Moravě a také v severní polovině Čech.

Využitelná vodní kapacita
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Zhoršuje se i stav podzemních vod, za červenec jej meteorologové hodnotí jako silně podnormální. U převážné části mělkých vrtů klesla vydatnost pramenů pod úroveň sucha. Červenec 2018 se tak zařadil z hlediska podzemních vod mezi nejsušší měsíce od roku 1981 a už nyní je jasné, že srpen žádné zlepšení nepřinese.

Stav vydatnosti pramenů v červenci 2018
Zdroj: ČT24/ČHMÚ