V jezeře nedaleko Prahy se utopili dva sedmiletí chlapci

V jezeře Lhota nedaleko Prahy se ve čtvrtek odpoledne utopili dva sedmiletí chlapci. Ve vodě je našli asi po dvou hodinách pátrání potápěči. Záchranáři již chlapcům nedokázali pomoci, resuscitace byla neúspěšná.

Po chlapcích pátrali potápěči i psovodi, nebylo jasné, zda jsou děti ve vodě, nebo na břehu. Zmizení chlapců nahlásili před třetí hodinou odpoledne na tísňovou linku jejich rodiče.

Podle prvotních informací se měly pohřešovat dvě dívenky, ale policie později uvedla, že matky-cizinky nahlásily, že pohřešují dva sedmileté chlapce. S pátráním podle mluvčí policie Lucie Novákové pomáhal také vrtulník s termovizí.

Podle policejní mluvčí Lucie Novákové trvala samotná pátrací akce zhruba hodinu. „Příčiny a okolnosti události jsou v šetření,“ řekla Nováková.

U jezera Lhota museli záchranáři zasahovat také zhruba před rokem, počátkem července se tam topila žena. Ženu se podařilo z vody vytáhnout po několika minutách od nahlášení, podařilo se ji oživit. Žena byla následně převezena do mělnické nemocnice.

Loni se v celém Česku podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) utopilo 181 lidí, bylo mezi nimi i několik dětí. Loni v červenci například utonula dvouletá holčička v rybníku na Orlickoústecku. Několik dní před tím utonula šestiletá dívka na Orlické přehradě na Příbramsku. Podobná tragédie se stala i 8. července na Slapech, kde se také utopilo dítě.