Babiš navrhne do čela GIBS lounského státního zástupce Radima Dragouna

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude na pozici ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhovat šéfa okresního státního zastupitelství v Lounech Radima Dragouna. Toho navrhla výběrová komise. GIBS je bez řádného ředitele od konce dubna, kdy odstoupil Michal Murín. Ten tvrdil, že Babiš na jeho odchod z funkce tlačil. Podle opozice se premiér snaží skrze GIBS získat vliv na policii, která ho vyšetřuje v kauze Čapí hnízdo.

Výběrové řízení na pozici ředitele GIBS vyhlásil premiér 30. dubna 2018. Poté jmenoval odbornou výběrovou komisi, která měla kandidáta vybrat. Do prvního kola řízení byla podána pouze jedna přihláška, komise proto doporučila druhé kolo, které bylo rozšířeno nad rámec příslušníků bezpečnostních sborů. Do něj se přihlásilo 12 uchazečů.

„Na základě vyhodnocení a posouzení výsledku výběrového řízení výběrová komise učinila doporučení. Předseda vlády předmětné doporučení plně akceptuje a na pozici ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů bude navrhovat JUDr. Bc. Radima Dragouna, Ph.D.,“ uvedla vládní mluvčí Petra Doležalová. V minulosti kabinet jmenoval ředitele bez výběrového řízení.

Předseda vlády tento návrh projedná v souladu se zákonnou povinností ve Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny a ve Stálé komisi pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Někdy po prvním září to projedná vláda a nový ředitel může nastoupit do funkce,“ řekl Babiš s tím, že záleží na tom, jak se podaří zorganizovat projednání ve výborech.

Andrej Babiš o výběru nového ředitele GIBS (zdroj: ČT24)

Z postu šéfa GIBS odešel na konci dubna Michal Murín. Uvedl tehdy, že pokud by zůstal ve funkci, mohlo by to vést ke zpochybňování výsledků práce inspekce.

Murín v březnu uvedl, že na něj Babiš opakovaně tlačil, aby ve vedení GIBS skončil. Na schůzkách s Murínem podle něj Babiš řekl, že pokud místo šéfa inspekce opustí, obejde se to „bez skandálu“. Babiš to popřel, ale následně začal Murína veřejně kritizovat a zahájil s ním kázeňské řízení. Premiér uvedl, že nemá k řediteli inspekce důvěru, a zpochybnil hospodaření GIBS.

Fungování inspekce kritizovali i státní zástupci. Ti mluvili o pochybeních dlouhodobějšího charakteru, která se opakují, a o systémových problémech. „V minulosti byly různé názory, že GIBS postihoval spíš poctivé než nepoctivé policisty. Kritika ze strany státních zástupců byla tvrdá a otevřená,“ řekl premiér.

Sněmovní opozice podezřívá Babiše, že tlačil na odvolání Murína, aby získal kontrolu nad bezpečnostními sbory. Policisté totiž Babiše vyšetřují v kauze Čapí hnízdo. V ní je premiér podezřelý, že účelově vyvedl svou farmu Čapí hnízdo ze svého koncernu Agrofert, aby získal dotaci ve výši 50 milionů korun, která byla určená pro malé podnikatele, a na níž tedy neměl nárok. Za to mu hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

GIBS vznikla 1. ledna 2012. Murín byl druhým ředitelem této bezpečnostní složky, ve funkci v prosinci 2015 vystřídal Ivana Bílka. Po jeho odchodu inspekci dočasně vede Lenka Haderková.

GIBS prověřuje a stíhá příslušníky policie, celní správy a vězeňské služby, u občanských zaměstnanců se zajímá o trestné činy spáchané v souvislosti s výkonem pracovních úkolů. Stíhá také příslušníky inspekce. Předtím trestné činy u policie řešila Inspekce Policie České republiky, její předchůdkyní byla Inspekce ministra vnitra.