Jedenáct raněných po nehodě na železničním přejezdu. Vlak se srazil s traktorem

Srážka vlaku s traktorem na železničním přejezdu u Smrkovic na Písecku (zdroj: ČT)

Na železničním přejezdu u Smrkovic nedaleko Písku se srazil vlak s traktorem. Při nehodě se zranilo jedenáct lidí, mezi nimi jsou i strojvedoucí a řidič traktoru. Šest raněných museli záchranáři převézt do nemocnice, ostatní ošetřili na místě. Nehoda se stala po půl druhé odpoledne.

Zranění byla lehká až středně těžká, převážně pohmožděniny a tržné rány hlavy, trupu a končetin. „Zdravotníci po ošetření a stabilizaci stavu převezli čtyři pacienty do nemocnice Písek a dva pacienty do nemocnice ve Strakonicích. Nikdo ze zraněných nebyl ohrožen na životě,“ uvedla mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková.

Hasiči původně informovali o čtrnácti raněných. „Počet raněných ještě není upřesněný. Zdravotnická záchranná služba na místě stále pracuje,“ řekla před 15. hodinou v ČT mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. „Všichni ranění, kteří potřebovali převoz, již jsou v nemocnici,“ dodala.

Nehodu zřejmě způsobil traktorista, který vjel na přejezd. Potvrdili to jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura i Matějů. „Nehoda se udála na železničním přejezdu P 483 zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor. V důsledku střetnutí vlak vykolejil,“ řekl mluvčí drážní inspekce Martin Drápal. Řidiči traktoru za to hrozí až pětileté vězení.

Železniční doprava mezi Pískem a Putimí je zastavena. Cestující musí použít náhradní autobusovou dopravu. Podle odhadů Českých drah bude železniční trať v místě nehody uzavřena do čtvrtečního rána. 

Smrkovice: hasiči v noci vyprošťovali vykolejený vlak (zdroj: ČT)

K nehodě okamžitě vyjely čtyři pozemní posádky záchranářů a aktivován byl i vrtulník z Bechyně a všechny složky záchranného systému. Na místě zasahují i dobrovolní hasiči z Písku. „Řeší také úklid uniklých provozních kapalin,“ popsala Matějů.