Tropy budou v Česku panovat až do čtvrtka, prudce stoupá nebezpečí požárů

V Česku přetrvává kvůli suchému počasí nebezpečí požárů. Vysoké riziko je zejména ve středních a severozápadních Čechách. Noc ze soboty na neděli byla na mnoha místech tropická, nejtepleji bylo v Praze. Výrazné horko bude do středy, od úterý budou teploty místy překračovat i 34 stupňů Celsia.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před rizikem požárů se nově týká i Pardubického a Královéhradeckého kraje. Platí do odvolání a pravděpodobně se bude v následujících dnech rozšiřovat na další území. Varování před nebezpečím požárů platí do odvolání i pro Prahu a celý Ústecký kraj a pro téměř celý Středočeský kraj a Českolipsko. Některé kraje již vydaly zákaz rozdělávání ohňů, Mladá Boleslav kvůli riziku požárů zakázala lidem vstup do lesů.

Výrazněji pršet by totiž mělo až v druhé půlce týdne. „Před studenou frontou, která v noci na čtvrtek začne od západu ovlivňovat počasí u nás, k nám bude proudit velmi teplý vzduch,“ uvedli meteorologové.

V neděli podle nich vystoupají odpolední teploty nad 31 stupňů Celsia pouze v oblasti Polabí a na jižní Moravě, v pondělí už na většině území kromě severovýchodu Česka. V dalších dnech budou teploty na celém území ještě vyšší, od úterý budou místy překračovat i 34 stupňů Celsia.

Varování před velmi vysokými teplotami platí v úterý a ve středu pro Prahu, Středočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký kraj a část Plzeňského kraje a ve středu také pro téměř celý Olomoucký kraj. „Mírné ochlazení by mělo přijít až během čtvrtka od západu, výstraha bude podle potřeby upřesňována, případně prodloužena,“ uvedl ČHMÚ.

V horku by lidé podle meteorologů měli omezit tělesnou zátěž, nechodit odpoledne na přímé slunce a nenechávat na něm děti a zvířata, zejména ve stojících autech. Doporučili dostatečně pít a proti slunci používat ochranné krémy a brýle a nosit pokrývku hlavy.

Nejtepleji bylo v noci v Praze

Česko zažívá na konci letošního července tropy přes den. Tropických nocí však bylo zatím poskrovnu. Jednou z nich byla ta ze soboty na neděli. Teplota vzduchu neklesla pod 20 stupňů Celsia na třinácti místech v republice.

Některé měřicí stanice zaznamenaly překonání nebo vyrovnání dosavadních rekordů. Nejtepleji bylo v Praze, kde Klementinum naměřilo ráno 21,6 stupně Celsia, maximum 22,5 stupně Celsia z roku 1911 ale překonáno nebylo.

„Podíváme-li se na stanice měřící třicet a více let, na 26 z celkových 145 byl překonán nebo vyrovnán extrém pro nejvyšší minimální teplotu zaznamenanou 29. července,“ uvedli meteorologové.

Extrém byl překonán na třech stanicích, které měří teplotu déle než sto let. Šlo o Teplice, Klatovy a Tábor, uvedl ČHMÚ. Naopak nejchladněji bylo v neděli ráno v Karlovarském kraji.

Nejčastěji tropické noci zaznamenává pražské Klementinum, zatím poslední byla v noci z úterý na středu. Podle Lenky Stašové z ČHMÚ loni za celý rok zaznamenalo alespoň jednu tropickou noc 97 stanic. V pražském Klementinu byla devětkrát. „Tato stanice je situovaná ve vnitřní zástavbě města a má na ni vliv tepelný ostrov města,“ podotkla meteoroložka. Nejčastěji byly loni tropické noci v prvních srpnových dnech.