Neobvyklé teplo a sucho zůstanou v Česku i s příchodem srpna

Tropické teploty v Česku vydrží. Zejména v příštím týdnu budou teploty vysoko nad průměrem, ale i v následujících dvou týdnech po slabém ochlazení zůstanou venkovní teploty vyšší, než je pro toto období běžné. Pršet moc nebude, srážky budou převážně lokální.

„Až ke konci období (týden od 20. srpna) se budou teploty pohybovat kolem běžných hodnot pro danou roční dobu,“ uvedl v sobotu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v měsíčním výhledu počasí.

Z hlediska celkového množství srážek bude období od 30. července do 26. srpna průměrné až slabě podprůměrné. Meteorologové očekávají zejména v prvních dvou týdnech lokální bouřky a přeháňky. „Proto se situace v oblastech, kde přetrvává srážkový deficit, výrazně nezlepší,“ uvedl ČHMÚ.

Průměrná teplota v období od 30. července do 26. srpna činí v Česku 18,4 stupně. Zatím nejtepleji bylo v této době v roce 2015, kdy teplota v průměru dosáhla 21,1 stupně Celsia. Naopak nejchladněji bylo v roce 1976 s průměrnou teplotou 14,7 stupně.

O víkendu hrozí bouřky

Na sobotní odpoledne až do 18. hodiny meteorologové vyhlásili varování před vysokými teplotami pro Plzeň, severní Plzeňsko a Rokycansko, Královéhradecko a Pardubicko a pro jihomoravské okresy Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov a Znojmo. 

Nejtepleji bylo v sobotu v Husinci-Řeži, a to 35,1 stupně Celsia. Nad 34 stupňů Celsia vystoupaly teploty ve stanicích Průhonice (34,4 stupně Celsia), Tuhaň na Mělnicku (34,2), Dobřichovice (34,2) a Brandýs nad Labem – Stará Boleslav (34,1). V České Lípě v Libereckém kraji naměřili meteorologové rovných 34 stupňů Celsia. „Rekordy ale nepadly, zejména rok 2015 byl totiž teplý,“ řekl meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).   

V sobotu později odpoledne a večer má z Německa do Čech postoupit slábnoucí studená fronta, která se zde bude rozpadat a přinese ojedinělé silné bouřky. „Nejprve se budou vytvářet na horách, později místy i na ostatním území,“ podotkli meteorologové.

V bouřkách se očekávají zejména kroupy a nárazy větru o rychlosti kolem 72 kilometrů v hodině, na východě může v přívalových srážkách napršet kolem 35 milimetrů vody.

Požáry kvůli teplému a převážně suchému počasí hrozí až do odvolání v Praze, na Českolipsku, v celém Ústeckém kraji a také Středočeském kraji s výjimkou Kutnohorska, Benešovska a Příbramska. Hlavní město, Středočeský a Královéhradecký kraj už vydaly zákaz rozdělávat oheň v lesích a na místech se zvýšeným nebezpečím vzniku požárů.