Státní zástupce se dovolal v kauze Oleo Chemical. Chce přísnější tresty

Události: Nejvyšší státní zástupce se dovolal v kauze Oleo Chemical (zdroj: ČT24)

Kauza podezřelého vyvádění peněz ze společnosti Oleo Chemical se vrací k soudu. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podává dovolání. Žádá přísnější tresty pro zakladatele firmy i Petera Kmetě, někdejšího obchodního partnera Ivo Rittiga. Potrestat chce rovněž bývalé Rittigovy advokáty, které soud viny zprostil.

Kauzu fiktivního poradenství a tunelování petrochemické firmy Oleo Chcemical znovu projedná soud. „Nejvyšší státní zástupce se rozhodl podat dovolání, které se týká celkem osmi obviněných v dané kauze,“ informoval mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Dovolání míří proti dvěma skupinám lidí. První zahrnuje advokáty Davida Michala a Karolínu Babákovou a bývalé účetní Janu Šádkovou a Jaroslava Kubisku. Všichni odešli od soudu bez trestu.

„Nejvyšší státní zástupce nesouhlasí s rozhodnutím o zproštění obžaloby s tím, že skutkové závěry soudů neodpovídají provedenému dokazování,“ vysvětlil Malý.

Soudy advokáty osvobodily mimo jiné proto, že neuvěřily spolupracujícímu obviněnému Jaroslavu Kubiskovi.

„Myslím si, že je dobré pro právníka zažít výsady právního státu na vlastní kůži,“ okomentoval rozhodnutí letos v březnu David Michal. „Celá společnost si podle verdiktu může udělat obrázek, jak u nás vypadá spravedlnost,“ oponoval mu Jaroslav Kubiska.

 U dalších čtyř lidí požaduje šéf žalobců zpřísnění trestů. Jde o Kamila Jirounka, Michala Urbánka, Radomíra Kučeru a Petera Kmetě. „Byli odsouzeni za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Nejvyšší státní zástupce namítá, že jejich jednání mělo být posouzeno přísněji jako trestný čin zpronevěry,“ uvedl Malý.

Nástup do vězení do 30 dnů

Soud podle informací ČT posílá trojici odsouzených v kauze Oleo Chemical výzvu k nástupu trestu v těchto dnech. Pravomocně odsouzení Urbánek, Jirounek a Kmeť by do vězení měli nastoupit ve třicetidenní lhůtě.

Část kauzy týkající se lobbisty Iva Rittiga se vrací k městskému soudu. Měl by ji začít znovu projednávat v polovině září.

  • V kauze tunelování petrochemické společnosti Oleo Chemical čelilo několik lidí obžalobě z toho, že z firmy vyvedly 20 milionů korun pomocí smluv o fiktivním poradenství. Firma Oleo Chemical platila za poradenství karibské Cokeville Assets, kterou vlastnil Rittigův známý Kmeť. Rittig spojitost s Kmeťovou firmou odmítá a tvrdí, že od Olea nedostal ani korunu. Podle obžaloby si však za peníze z provizí mimo jiné koupil apartmán v Dubaji. Verdikt vynesl loni v únoru pražský městský soud.