Nečasová odmítá vinu v kauze Vojenského zpravodajství. Proti rozsudku se odvolala

Někdejší šéfka premiérova kabinetu Jana Nečasová podala odvolání proti rozsudku, který jí za zneužití Vojenského zpravodajství uložil dvouletý podmíněný trest a pětiletý zákaz činnosti ve vedoucích funkcích státní správy. Možnost podat odvolání tak využili všichni obžalovaní v kauze, ale i státní zástupce a ministerstvo obrany, které má postavení poškozeného.

„Čekám na odůvodnění posledního odvolání a následně spis předložím Městskému soudu v Praze k rozhodnutí,“ napsala soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková.

Zatímco obžalovaní zpravodajci Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek se proti svým podmíněným trestům a zákazům činnosti ve zpravodajských službách odvolali rovnou po vyhlášení verdiktu loni v listopadu, státní zástupce i právník Nečasové Eduard Bruna si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Chtěli si nejprve prostudovat písemné odůvodnění rozsudku.

Nečasová trvá na své nevině. Bruna už dříve řekl, že kdyby jeho klientka figurovala v jediné kauze, poradil by jí, ať odvolání nepodává a nadále se nesoudí. Nečasová ale čelí celkem třem obžalobám, takže v případě, že by v první věci dostala podmínku a ve druhé nejpřísnější možnou – tedy tříletou – podmínku, ve třetí kauze už by se s největší pravděpodobností nevyhnula odnětí svobody.

Sledovat sokyni v lásce

Současná manželka a bývalá šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) podle verdiktu zosnovala zneužití pravomoci, když v roce 2012 nezákonně zaúkolovala zpravodajce, aby sledovali Nečasovu tehdejší manželku Radku.

Získáním informací o její údajné nevěře chtěla podle rozsudku uspíšit Nečasův rozvod. Později údajně nechala sledovat také dva zaměstnance Strakovy akademie. Aféra přispěla v roce 2013 k pádu Nečasova kabinetu.

Nečasová je společně s lobbistou Ivem Rittigem obžalována také z vyzrazení utajované informace BIS. Třetí případ se týká údajného podplácení poslanců příslibem lukrativních funkcí a zahrnuje rovněž krácení daní z dárků, které dostávala od vlivných podnikatelů.