Vondráček si jako prvního místopředsedu sněmovny vybral komunistu Filipa. „Žádný obchod v tom není,“ ujišťuje

Sociální demokraté nebudou mít po rezignaci Jana Hamáčka ve sněmovně post prvního místopředsedy. Šéf sněmovny Radek Vondráček (ANO) si totiž na tento post vybral předsedu komunistů Vojtěcha Filipa, a to kvůli jeho dlouholetým zkušenostem ve vedení sněmovny. „Žádný obchod v tom nebyl,“ uvedl ke spekulacím kolem možným ústupkům svého hnutí směrem ke KSČM, která ve sněmovně podpoří vznik menšinové vlády ANO a ČSSD.

Vondráček zdůraznil, že výběr prvního místopředsedy sněmovny je výlučně v jeho kompetenci a s nikým věc nekonzultoval, ani když svým prvním zástupcem vybral Hamáčka. „Měnit to můžu teoreticky každý týden,“ uvedl.

Předsedu komunistů si prý Vondráček vybral kvůli jeho dlouholetým zkušenostem s vedením parlamentní komory. Rozhodl se tak spontánně mimo jiné proto, aby ho měl kdo zastupovat v době, kdy po vysvědčení odjížděl na dovolenou za dětmi.

Hamáček na post ve vedení sněmovny rezignoval kvůli tomu, že se stal v Babišově vládě vicepremiérem, ministrem vnitra a navíc dočasně vede i resort zahraničí. V úterý pak poslanci místo něj zvolili jiného zástupce ČSSD Tomáše Hanzela, který neměl žádného protikandidáta.

Valachová i Fiala jsou výběrem Filipa překvapení

Jmenování Filipa bylo překvapením i pro poslankyni ČSSD Kateřinu Valachovou. V úterním pořadu České televize Události, komentáře řekla, že podle jejích informací by měl být prvním místopředsedou sněmovny právě Tomáš Hanzel.

Překvapený prý byl i předseda ODS Petr Fiala, novinářům řekl, že se o výběru Filipa dozvěděl až od nich. Podle Vondráčka už si výtku s Fialou vyříkali. Důvodem, který ho vedl k rychlému rozhodnutí, byl začátek prázdnin, zopakoval.

Vojtěch Filip si jako první místopředseda dolní komory mírně polepší i platově, a to o 7700 korun měsíčně. Měsíční plat řadového místopředsedy činí letos bez náhrad 144 700 korun hrubého, prvního místopředsedy 152 400 korun hrubého.