Novým místopředsedou sněmovny zvolili poslanci Hanzela z ČSSD

Poslanci zvolili novým místopředsedou sněmovny Tomáše Hanzela (ČSSD). Ve funkci nahradil stranického kolegu a šéfa Jana Hamáčka, který se stal vicepremiérem v nové vládě ANO a ČSSD. Hanzel neměl v tajné volbě místopředsedy dolní komory protikandidáta.

Hanzela volilo 100 poslanců ze 174 hlasujících. Ke zvolení bylo nutných 88 hlasů. „Nejsem němý, nevychovaly mě srny,“ uvedl, když se představoval poslancům. Narážel tím na skutečnost, že v dolní komoře do svého zvolení ani jednou nepromluvil.

„Nebylo dodnes žádné téma,“ zdůvodnil své mlčení. Nyní se chce věnovat postiženým regionům Moravskoslezského a Ústeckého kraje a zneužívání sociálních dávek. „Dodnes to na plénu sněmovny nebylo,“ řekl České televizi. 

Nový místopředseda chce také udělat vše pro to, aby sněmovnu důstojně reprezentoval. Chtěl by do ní přenést své zkušenosti z komunální politiky: „Musíme se umět dohodnout v zájmu občanů a města, na půdě sněmovny je to v zájmu státu.“ Hanzel byl řadu let primátorem Karviné. Začátkem letošního roku ho nahradil Jan Wolf (ČSSD). Funkci opustil kvůli tomu, že se stal poslancem.

Pět místopředsedů, Filip prvním z nich

Sněmovna má v nynějším volebním období pět místopředsedů. Jsou jimi také Petr Fiala (ODS), Vojtěch Pikal (Piráti), Tomio Okamura (SPD) a Vojtěch Filip (KSČM). Hamáček byl z rozhodnutí předsedy dolní komory Radka Vondráčka (ANO) navíc prvním místopředsedou. Nyní je prvním místopředsedou z Vondráčkova verdiktu Filip.

Původně se měla volba nového místopředsedy uskutečnit už předminulý týden, kvůli zákonným lhůtám ale poslanci volit nemohli. Dokud byl Hamáček místopředsedou dolní komory, nesměla sněmovní volební komise vyhlásit termín pro podávání návrhů kandidátů. Hanzel byl navíc v zahraničí, u volby chtěl být osobně.

Dvaačtyřicetiletý absolvent Střední elektrotechnické školy v Ostravě je poslance od října 2017. Ve sněmovně rovněž zastává funkci místopředsedy výboru pro obranu.

Pracoval jako elektrotechnik ve firmě Jakl Karviná, později mimo jiné i jako obchodní ředitel společnosti IGC. V letech 1998 až 2002 působil jako člen zastupitelstva města a předseda klubu zastupitelů za ČSSD, v roce 2002 se stal náměstkem primátora, na starost dostal správu majetku. V roce 2006 byl poprvé zvolen primátorem Karviné, funkci poté dvakrát obhájil.

Od roku 2008 je také členem zastupitelstva Moravskoslezského kraje, v letech 2008 až 2016 byl členem rady Moravskoslezského kraje. Jako člen krajského a městského zastupitelstva byl či je členem statutárních orgánů několika firem.

Členem ČSSD je od roku 1998, je rovněž předsedou sociálních demokratů v Moravskoslezském kraji. Byl také asistentem poslance sociální demokracie Ladislava Šincla. V kraji patří k politikům ČSSD, kteří prosazují, aby za Ostravu kandidoval do Senátu bývalý předseda strany Jiří Paroubek. 

Tomáš Hanzel
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK