Meteorologové varují před silnými bouřkami. Potrápí hlavně východ Česka

Zejména východní část České republiky odpoledne zasáhnou silné bouře. Ojediněle se při nich mohou vyskytnout přívalové srážky s úhrny kolem 30 milimetrů, krupobití a nárazy větru o síle 70 až 90 kilometrů za hodinu, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zároveň zrušil výstrahu před nebezpečím vzniku požárů.

„Počasí u nás ovlivňuje tlaková níže ve vyšších vrstvách atmosféry se středem nad Německem, která bude zvolna postupovat dále k východu,“ uvedli meteorologové.

Aktuální výstraha před silnými bouřkami platí od 12:00 do 21:00 pro kraje Moravskoslezský, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Královéhradecký, Pardubický, Prahu, Vysočinu a části Libereckého a Středočeského kraje.

Přívalový déšť může ojediněle zatopit níže položená místa a sklepy. Lidé by také kvůli nárazovému větru měli zajistit dveře, okna nebo zahradní nábytek a dát si pozor například na padající větve.

Ve středu by podle ČHMÚ mělo být oblačno až zataženo, v Čechách přechodně i polojasno. Místy se mohou objevit přeháňky nebo občasný déšť, ojediněle i bouřky. Na východě bude pršet více. Srážky budou ustávat k večeru.