Duka varuje před zdaněním restitucí: Museli bychom přistoupit ke krokům, které se mi příčí

Podle Duky by bylo zdanění restitucí skandální (zdroj: ČT24)

Za skandální označil požadavky komunistů týkající se zdanění církevních restitucí a debatování o této otázce kardinál Dominik Duka. Církve by se podle něj proti zdanění náhrad za majetek, které nedostaly v restitucích, bránily soudně.

„Tento krok by měl skutečně mezinárodní dopad. Museli bychom přistoupit ke krokům, které se mi příčí,“ prohlásil kardinál Duka po jednání 114. plenárního zasedání České biskupské konference.

„Věřím ve veřejné mínění i ve svědomí poslanců a naší justice,“ dodal pražský arcibiskup a připomněl, že Ústavní soud odmítl takzvanou restituční tečku. „Nevěřím tomu, že by naše justice mohla udělat takový krok. Něco jiného je komunistická ideologie, něco jiného je komunistická strana. Přece i v komunistické straně jsou lidé, kteří mají smysl pro čest a spravedlnost.“

Ve středu se bude ve sněmovně hlasovat o důvěře vládě. Komunisté avizovali, že podpoří menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD, již dříve to podmínili také zdaněním církevních restitucí. Premiér Andrej Babiš (ANO) se zdaněním náhrad souhlasí, za zdanění církevních restitucí se postavil i předseda ČSSD Jan Hamáček.

Dovedeme pochopit, že může být diskuse, ale byl bych nerad, kdybychom měli za 29 let svobody, na které se naši předchůdci podíleli, trpět pomstu těch, kteří založili diktaturu komunistické strany a kteří mají doposud rozhodující slovo a nejsou jenom ti, kteří tolerují současnou vládu, ale jsou jakýsi tichý společník, který, jak víme, si přivlastňuje právo diktovat.
Dominik Duka
kardinál

Pro zdanění je ve sněmovně ANO, ČSSD, KSČM i SPD

Sněmovna letos v únoru v prvním čtení schválila návrh na zdanění peněžitých náhrad, které stát každoročně připisuje církvím za majetek nevydaný v restitucích. Předlohu KSČM podpořili poslanci ANO, ČSSD a SPD. Komunisté uvádějí, že stát by mohl získat každoročně zpět zhruba 380 milionů korun ze zhruba dvou miliard korun, které církvím posílá.

„Církev si nárokuje dar od státu, majetek, který nikdy prokazatelně nevlastnila, ani nespravovala. Bylo by správné, kdyby došlo ke zdanění této částky,“ tvrdí místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

Vláda v demisi letos v lednu zdanění církevních restitucí podpořila, i když připustila, že zákon pravděpodobně povede k soudnímu sporu. Církve si podle stanoviska vlády mohou stěžovat u Ústavního soudu, že byla narušena jejich legitimní očekávání. Proti návrhu bylo ministerstvo kultury, podle něhož zákon znamená porušení smluv o majetkovém vypořádání s církvemi. Babiš se možného napadení zdanění církevních restitucí u Ústavního soudu neobává.

V minulé vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL zablokovali návrh na zdanění církevních restitucí lidovci. Letos v únoru se společně s ODS a TOP 09 pokusili prosadit zamítnutí zákona už v prvním čtení, ve sněmovně ale neuspěli.

Zákon o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi schválený v předminulém volebním období za vlády Petra Nečase (ODS) počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve během 30 let získat 59 miliard, navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny podle tohoto zákona už od roku 2013.