Česko vysílá do Thajska hasičskou misi. Má prověřit možnost pomoci

Česká republika vyslala do Thajska dvojici příslušníků hasičského záchranného sboru. Z podnětu ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) mají prověřit, jak by Česko mohlo pomoct se záchranou dvanácti chlapců a jejich trenéra uvězněných v zaplavené jeskyni. Premiér Andrej Babiš již dříve navrhoval, že by Praha mohla Bangkoku poskytnout výkonná česká čerpadla na efektivnější odčerpávání vody.

O vypravení hasičské mise informovala mluvčí ministerstva Nicole Zaoralová. Důstojník hasičského sboru Petr Vodička má zkušenost s pomocí po zemětřesení v Íránu v roce 2003 a v Nepálu před třemi lety, jeho kolega David Kareš se mimo jiné podílel na zásahu po výbuchu muničních skladů ve Vrběticích.

„Na místě budou ve spolupráci s českou ambasádou a po dohodě s thajskými úřady prověřovat, jaký typ pomoci by Česká republika mohla poskytnout thajským záchranným složkám při vyprošťování dvanácti chlapců a jejich trenéra ze zatopené jeskyně Tham Luang tak, aby záchranná operace byla co nejúčinnější,“ informovala mluvčí s tím, že ve hře je i zapůjčení čerpadel.

Události: V thajské jeskyni zemřel potápěč. Záchranářům dochází čas (zdroj: ČT24)

Nabídka čerpadel stále trvá

To v pracovním týdnu zmínil premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého jsou tuzemská čerpadla od Sigmy Group z Lutína na Olomoucku nejvýkonnější na světě. „Po povodních mají státní hmotné rezervy na skladě čtyři kusy s výkonem 400 litrů za sekundu, naši hasiči je zvládají perfektně. Volal jsem thajskému chargé d'affaires,“ uvedl premiér po rozhovoru s majitelem Sigmy Milanem Šimonovským.

Šimonovský v úterý upozorňoval, že Thajci podle něj mají při odčerpávání vody ze zaplavené jeskyně málo výkonnou techniku. „Naše čerpadla by mohla pomoci výrazně snížit hladinu,“ prohlásil. Dvojice čerpadel by dokázala za hodinu z jeskyně odčerpat zhruba 3600 metrů krychlových vody.  V tuzemských skladech jsou i výkonnější stroje, ty ale nelze kvůli velkým rozměrům poslat do Thajska letecky, dodal.

„Potřebujeme vědět, jakou techniku používají a jaký je tam terén. Připravujeme se na všechny alternativy,“ uvádí nyní Babiš v souvislosti s hasičskou misí a sám Kareš před cestou do Thajska sdělil: „Byli jsme vysláni primárně pro rekognoskaci prostor, abychom ověřili možnost nasazení čerpadel případně jiné pomoci z České republiky a techniky, kterou disponuje Česká republika a hasičský záchranný sbor.“

Připravení potápěči

Česko Thajsku podle ministerstva vnitra rovněž nabídlo pomoc českých potápěčů, „kteří jsou okamžitě schopni vyrazit na místo, bude-li o ně zájem“.

Do Thajska už vyslal své inženýry i americký podnikatel Elon Musk. Odborníci z jeho společností SpaceX a Boring Co se zabývají ražbou tunelů.

V severothajské provincii Čiang Rai probíhá záchrana uvězněných chlapců už třináctým dnem a záchranáři bojují s časem; region totiž mají o víkendu postihnout prudké monzunové deště a pršet by mělo minimálně do příštího čtvrtka.

Za poslední dny se podařilo odčerpat čtyřicet procent vody a zpřístupnit tak úsek o délce 1,5 kilometru z nesnadné cesty, jíž se mladí fotbalisté mohou dostat ven. Déšť ale může jeskyni znovu zaplavit.

Jeskyně, kde jsou chlapci uvězněni
Zdroj: ČT24/Rajabhat Mahasarakham University/French Federation of Speleology