K uvězněným chlapcům v thajské jeskyni se dostal lékař. Pomoci by mohla výkonná česká čerpadla

Se skupinou uvězněných chlapců v thajské jeskyni je lékařská pomoc (zdroj: ČT24)

Se skupinou chlapců uvězněných v jeskynním komplexu na severu Thajska je 7 záchranářů včetně lékaře a zdravotní sestry. Chlapci po devíti dnech poprvé dostali jídlo a preventivně jim lékař podal antibiotika a analgetika. Poprvé také chlapci dostali lekci plavání a potápění.

Chlapci jsou podchlazení a vyhladovělí, celkově ale v pořádku a jejich zdravotní stav je stabilizovaný. Lékař jim ve středu ošetřil drobná zranění.

Videa, na nichž se chlapci ve věku 11 až 16 let představují a posílají krátké vzkazy blízkým, zveřejňují thajské úřady. Mladíci, k nimž první záchranáři doplavali v pondělí, tedy devět dní po jejich zmizení, na záznamu většinou působí klidně a optimisticky.

Potápěči jim mezitím dopravují další nutné zásoby, mimo jiné posilující vitaminovou výživu. Kvůli zlepšení možností komunikace se rovněž pokoušejí do jeskyně dostat optické vlákno, které by chlapcům zajistilo telefonické připojení k internetu. První pokusy však zmařila voda.

Jeskyně, kde jsou chlapci uvězněni
Zdroj: ČT24/Rajabhat Mahasarakham University/French Federation of Speleology

Varianta 1: Čekání

Svět nyní zajímá, jak se chlaci spolu s trenérem dostanou ze zatopeného jeskynního komplexu ven. Existují dvě varianty, obě jsou ale velmi riskantní a časově náročné. Trvat mohou měsíce.

Záchranáři mohou chlapce zásobovat potravinami a čekat, až opadne voda a průchod bude volný. První možnost se zdá jako sázka na jistotu. Trvat ale může až několik měsíců, voda totiž opadne až na konci období deštů a skupina by zůstala pod zemí až do začátku podzimu.

Události: Thajské chlapce v jeskyni ošetřil lékař (zdroj: ČT24)

„Musíme si být na sto procent jistí, že je dostaneme ven v pořádku. Dokonce je nemusíme všechny evakuovat najednou. Zdravotní stav je dobrý, ale někteří jsou na tom hůř než ostatní, situaci proto pečlivě promýšlíme,“ zdůraznil guvernér čiang-raiské oblasti Narongsak Osotthanakon.

Podle báňského záchranáře a hasiče Jaroslava Provázka mají chlapci výhodu v tom, že jsou to mladí sportovci navyklí poslouchat autoritu a fungovat v týmu. „Určitě to zvládnou. Odteď už s nimi bude nonstop nějaký záchanář a lékař, takže už pominula potřeba hledat ve skupině vůdce. Měli by s nimi být stále stejní lidé, aby navázali s chlapci vztah a získali důvěru, která bude potřeba při jejich záchraně,“ myslí si Provázek.

Varianta 2: Proplavání

Druhá varianta záchrany je sice rychlejší, o to ale nebezpečnější. Chlapci už teď podstupují potápěčský výcvik. Za asistence záchranářů by pak zkusili zatopenou chodbu podplavat. Amatérům ale hrozí, že pod vodou zpanikaří a utopí se. Chlapci navíc neumí ani plavat.

„Voda má velkou sílu a prostor je úzký. Na záchranu těch dětí je potřeba mnoho lidí,“ řekl ve středu novinářům vicepremiér Pravit Vongsuvan. „Teď ty děti učíme plavat a potápět se,“ dodal s tím, že pokud by opadla voda a záchrana by byla snazší, pak by byla provedena rychle.

„Už jsme jim zkusili nasadit dýchací masky, ještě s nimi ale ani nevstoupili do vody. Je tam silný vodní proud, takže by to pro tuto chvíli bylo riskantní,“ upřesnil tamní guvernér. 

Podle záchranáře Provázka se z chlapců nestanou potápěči. „Určitě bych si to nepředstavoval tak, že chlapci se budou potápět. Ale lze je naučit dýchat v celoobličejových maskách. Pak by se jednalo o pasivní záchranu, tedy že by záchranář měl člověka připnutého u sebe a na laně ho dostával ven,“ nastínil Provázek.

Případ thajských chlapců uvězněných v jeskyni
Zdroj: ČT24

„Nepůjde ale o přímé potápění, protože potápět se bez možnosti přímého vynoření je jedna z nejobtížnějších variant,“ dodal. Podle něj je nyní důležité, aby se fotbalový tým udržoval v kondici a nabral co nejvíce energie.

Skupina 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra se do jeskynního komplexu vydala 23. června. Překvapil ji ale přívalový déšť. Voda odřízla cestu ven a zatopila i hlavní síň. Fotbalistům se ale podařilo vylézt na vyvýšené místo asi 4 kilometry od vchodu. 

Cesta zpět ovšem bude komplikovaná: některé úseky jeskyně jsou tak úzké, že se do nich člověk s dýchacím přístrojem na zádech nevejde. Jiné jsou zase dost hluboké. Zdolat výstup k východu navíc vyžaduje horolezecké vybavení. Záchanáři proto ve svahu hory pátrají po dalším vchodu, kterým by chlapce mohli vyvést ven.

Pomoci by mohla česká čerpadla, navrhl premiér

V záchraně chlapců by mohli pomoci i Češi. Premiér Andrej Babiš (ANO) na Twitteru zmínil vyslání českých hasičů a čerpadel firmy Sigma Group z Lutína na Olomoucku. 

„Naše čerpadla jsou nejlepší na světě, po povodních mají státní hmotné rezervy na skladě čtyři kusy s výkonem 400 litrů za sekundu, naši hasiči je zvládají perfektně. Volal jsem thajskému chargé d'affaires,“ napsal Babiš.

Podle majitele firmy Sigma Group Milana Šimonovského používají Thajci nyní málo výkonnou techniku. „Naše čerpadla by mohla pomoci výrazně snížit hladinu vody v jeskyni,“ uvedl. Dvojice čerpadel by dokázala za hodinu z jeskyně odčerpat zhruba 3600 metrů krychlových vody.  V tuzemských skladech jsou i výkonnější stroje, ty ale nelze kvůli velkým rozměrům poslat do Thajska letecky, dodal.

Záchranář: Chlapci mají výhodu, že jsou sportovní tým zvyklý poslouchat trenéra (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí hasičů Nicole Zaoralové zatím oficiální žádost o pomoc neobdrželi. Muselo by ji podat Thajsko prostřednictvím mezinárodního operačního střediska v Bruselu. „Pokud vysíláme pomoc do zahraničí, tak si nás musí ze zahraničí nejdřív vyžádat přes naše mezinárodní operační středisko. Když si nás vyžádají, jsme schopni poslat experty,“ uvedla.

Celý tým s plným vybavením by podle ní mohl vyrazit na cestu do 48 hodin. Podle Zaoralové je ale v takovém případě pořeba vyřešit i dopravu na místo, protože je nutné zajistit letadlo a povolení pro jeho přistání. Dopravu přitom hasiči neorganizují.

Thajští technici sice odčerpávají z jeskyně desítky milionů litrů vody denně, hladina ale klesá jen zvolna a koncem týdne se očekávají silné deště, při nichž by mohla opět stoupnout.