Ministr Krčál: Do konce prázdnin načrtneme důchodovou reformu

Tisková konference ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (zdroj: ČT24)

Prioritami ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD) jsou důchodová reforma a rodinná politika. Spokojený není ani se strukturou ministerstva, na uvolněné pozice hodlá vyhlásit výběrová řízení. Jeho nejbližšími spolupracovníky se stanou Tomáš Martinec a Robin Povšík.

Prvním tématem, které Krčál na ministerstvu otevře, je důchodová reforma. Oblast chce nejprve prostudovat, k tomu hodlá ustanovit pracovní skupinu. „S prvními výsledky přijdeme nejpozději do konce prázdnin,“ plánuje ministr. Už v úterý proto bude jednat s odbory a o týden později s organizacemi seniorů. 

Sněmovna minulý týden schválila zvýšení pevné části důchodů o jeden procentní bod na 10 procent průměrné mzdy. Lidem starším 85 let se má zvednout měsíční penze o tisíc korun. Naopak se má podle schválené novely snížit zásluhovost.

„To opatření je prvním z celé řady. Naše návrhy budou podstatně širší a budou navazovat na jednání ve sněmovně. Na konci volebního systému bychom měli přijmout změnu důchodového systému,“ uvedl Krčál.

Jeho druhou prioritou je příprava rodinného balíčku. „Nejde jen o navýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun, ale také o přípravu financování dětských skupin a legislativní ukotvení mikrojeslí. To bude po jednání sněmovny aktuální,“ prohlásil Krčál s odkazem na rozhodnutí poslanců, podle kterého nemusí školky povinně zajistit místa pro dvouleté děti.

Připravit hodlá Krčál rovněž zákon o sociálním bydlení. „V průběhu prázdnin chceme tento zákon s Asociací krajů i Svazem měst a obcí projednat. Podíváme se i na cenovou mapu,“ plánuje ministr. Jednat o zákonu bude také s Agenturou pro sociální začleňování. 

V nejbližší budoucnosti chce Krčál také řešit situaci na ministerstvu, kde odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. „Byla vyhlášena zejména kvůli tomu, jakým způsobem tady byly zadávány úkoly,“ řekl ministr. O záležitosti už jedná s odborovými organizacemi a dořešit ji chce v příštím týdnu tak, aby odbory stávkovou pohotovost zrušily.

Události: Ministr Krčál chce oznámit změny v důchodech (zdroj: ČT24)

Krčál plánuje změny ve struktuře úřadu

Náměstek Tomáš Martinec se na ministerstvu bude starat o oblast IT technologií, rozpočtu a evropských fondů. „Netajím se tím, že mi ta struktura nevyhovuje. Do budoucna bych chtěl nechat IT coby velký odbor samostatně. A spojit – po dohodě s premiérem – oblasti ekonomiky a evropských fondů,“ plánuje ministr Krčál. 

Martinec řekl, že bude chtít pokročit v zavádění informačních technologií – to podle něj nyní zaostává za harmonogramem. Podle něj bude třeba brát zřetel i na výsledky auditů, kterými ministerstvo v této oblasti prošlo.

Důchody
Zdroj: Č24

Připomněl, že ministerstvo pod vedením Jaroslavy Němcové (ANO) podalo 11 trestních oznámení kvůli zakázkám, které vyhlásil resort za bývalé ministryně Michaely Marksové (ČSSD). Náměstek v pondělí vyloučil, že by úřad s novým vedením tato trestní oznámení stahoval, podle něj je třeba vyčkat na výsledek šetření, které vedou orgány činné v trestním řízení.

Robin Povšík bude dočasně zodpovídat za otázky zaměstnanosti, v této oblasti ho má do několika týdnů vystřídat Jiří Vaňásek. „Ten je uznávaným odborníkem v oblasti zaměstnanosti napříč politickým spektrem,“ prohlásil ministr.

Uvolněná místa odborných náměstků ve zmíněných oblastech hodlá Krčál obsadit ve výběrových řízeních. Jeho předchůdkyně Jaroslava Němcová (ANO) po svém nástupu provedla organizační změny. Přejmenovaly a upravily se sekce, odbory v nich se přeskupily. Od ledna tak má ministerstvo místo osmi šest odborných náměstků. Pět z původních osmi náměstků skončilo.