Rodičovský příspěvek by se mohl zvýšit o 80 tisíc. ČSSD o tom jedná s hnutím ANO

Podle ČSSD by se měl příspěvek zvýšit od ledna 2020 (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté požadují v rámci koaličního vyjednávání s hnutím ANO navýšení rodičovského příspěvku o osmdesát tisíc korun. Od roku 2020 by tak činil nově 300 tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí se zvyšování tohoto příspěvku nebrání. Podle ODS se ale musí nejdříve zvážit celkové dopady na rozpočet.

„Rodičovský příspěvek se několik let nehnul. Přitom se zvýšily ceny potravin, ošacení či plen, a proto je na místě tento rodičovský příspěvek zvednout,“ vysvětluje předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Už šest let činí rodičovský příspěvek na nejmladší dítě 220 tisíc korun. Pokud se do rodiny narodí další potomek, příspěvek na nejstarší dítě zaniká. Podle sociálních demokratů by se měl příspěvek od ledna 2020 navýšit na 300 tisíc. Zvyšovat by se mohl i rodičovský příspěvek u dvojčat a vícerčat. Ten je od letošního ledna 330 tisíc korun, růst by ale mohl až na 450 tisíc. 

„To jsme spolu diskutovali a budeme v tomto směru pokračovat v přípravách, v úpravách, v těch myšlenkách do dalších let,“ komentovala požadavek ČSSD ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jaroslava Němcová.

Podle místopředsedy sněmovního sociálního výboru Jana Bauera (ODS) je diskuse na místě. „Na druhou stranu nás bude určitě zajímat, o kolik se ten rodičovský příspěvek bude navyšovat. A hlavně jaké dopady to bude mít na státní rozpočet a kolik to celé bude stát,“ řekl.

Od ledna letošního roku se pravidla vyplácení rodičovské změnila

Rodičovský příspěvek navazuje na peněžitou pomoc v mateřství a vyplácí se rodiči, který po dobu celého kalendářního měsíce celodenně pečuje o nejmladší dítě v rodině. Čerpat se dá nejdéle 4 roky.

Od 1. ledna letošního roku vstoupily v platnost některé změny ve vyplácení tohoto příspěvku. Místo maximálně 11 500 korun měsíčně mohou rodiče získat až přes 30 tisíc korun a rodičovskou vyčerpat rychleji. 

Matky či otcové s výdělkem 20 tisíc korun hrubého mohou dostávat až 13 800 korun, a to zhruba do dvou let potomka. U výdělku 30 tisíc korun rodičovská činí 20 040 korun a trvat může 11 měsíců. Celkem i s mateřskou by tak matka či otec měli nastoupit zpět do práce, když je dítěti 17 měsíců.

U platu 40 tisíc činí od ledna rodičovská dávka 24 150 korun a stát ji vyplácí 9 měsíců. Nejvyšší měsíční dávku, zhruba 33 tisíc, mohou pobírat rodiče, kteří vydělávají nad 81 tisíc korun. 

Vydáno pod