Tečka za kauzou přepadení poštovních doručovatelek: za justiční omyl dostane muž odškodné

Jaroslav Schindler dostane odškodnění za trestní stíhání v kauze řazené ke známým justičním omylům. Byl odsouzen za přepadení poštovních doručovatelek ve Znojmě, později se k činu přiznal jiný pachatel. Ministerstvo spravedlnosti, podle jeho mluvčí Alžběty Šírové, Schindlerově žádosti o odškodnění vyhovělo. Výši odškodnění mluvčí nesdělila.

Přepadení poštovních doručovatelek se stala v letech 2003 a 2004. Jaroslav Schindler nejprve strávil půl roku ve vazbě, pak mu okresní soud uložil podmínku. Spolu s ním byl na jeden a půl roku nepodmíněně odsouzen i Tomáš Čepura. Případ postupně prošel soudy všech stupňů včetně Nejvyššího a Ústavního.

Za stejný čin odsoudili i pravého pachatele

Na Silvestra 2009 se ale k činům přiznal jiný pachatel, Antonín Škrdla. Později byl také potrestán, starší verdikt nad Čepurou a Schindlerem ale i poté zůstal v platnosti.

Schindler požádal o obnovu řízení, Okresní soud ve Znojmě ani Krajský soud v Brně mu ale nejprve nevyhověly. Marie Benešová z pozice tehdejší ministryně spravedlnosti ovšem podala stížnost pro porušení zákona, které v roce 2013 vyhověl Nejvyšší soud.

NS: Okresní soud postupoval ledabyle

Podle Nejvyššího soudu postupoval okresní soud ledabyle. Když projednával návrh na obnovu řízení, neprovedl všechny důkazy, například výslech klíčových svědků. Napodruhé už znojemský soud důvody pro obnovu řízení shledal a Schindlera i Čepuru zprostil obžaloby. Loni rozhodnutí definitivně potvrdil Krajský soud v Brně.

Schindlerovi bylo v době loupežných přepadení devatenáct let. Čepura se původně k činu přiznal a Schindlera usvědčil. Pak ale tvrdil, že tak učinil po psychickém nátlaku ze strany policistů. I Tomáš Čepura požádal o odškodnění. „Ve věci pana Čepury očekáváme rozhodnutí v nejbližších dnech,“ doplnila mluvčí ministerstva spravedlnosti Alžběta Šírková.

„Kvůli splácení škod, soudních výloh, vazby, advokátů a dalších různých drobných nákladů jsem musel dělat jakoukoliv práci, ze které mi po dlouhé roky nezbylo téměř vůbec nic,“ řekl Schindler letos v lednu novinářům.