Odsouzený za přepadení, k němuž se přiznal někdo jiný, má opět naději

Brno - Jaroslav Schindler odsouzený za přepadení poštovní doručovatelky ve Znojmě, ke kterému se později přiznal jiný pachatel, dostal po osmi letech naději na změnu pravomocného rozsudku. Na jeho stranu se postavil Nejvyšší soud, který z podnětu stížnosti ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešové zrušil zamítavý verdikt nižšího soudu k žádosti na obnovu procesu. Návrh na obnovu znovu projedná Okresní soud ve Znojmě.

K přepadení došlo v roce 2004. Schindler nejprve strávil půl roku ve vazbě, pak dostal od okresního soudu podmínku. Nepodmíněný trest pak za tentýž delikt slyšel Tomáš Čepura. Rozsudek znojemského soudu postupně potvrdily soudy všech stupňů včetně Nejvyššího a Ústavního.

Obrat v případu ale přišel na Silvestra 2009, kdy se k přepadení přiznal jiný pachatel. Při rekonstrukci pak průběh události podrobně popsal i ukázal a za delikt byl později také potrestán. Rozsudek nad Čepurou a Schindlerem ale paradoxně soud nezrušil.

Druhý jmenovaný tedy požádal o obnovu řízení, Okresní soud ve Znojmě ani Krajský soud v Brně mu ale nevyhověly. Podle Nejvyššího soudu okresní soud postupoval ledabyle. „Neprovedli řádně všechny důkazy, které provést měli, ponechali v úvahu důkazy v jeho neprospěch, ale nově navrhované důkazy neprovedli,“ komentoval postup nižší instance mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Okresní soud se tedy musí k Schindlerovu případu vrátit. Nebude však bezprostředně řešit Schindlerovu vinu. Nejprve musí řádně posoudit, zda nové důkazy, zejména Škrdlovo přiznání, představují důvod k obnově procesu.

Jaroslav Schindler
Zdroj: ČT24

„Je to dobrý pocit. Jsem rád, že soudce rozhodoval na základě zdravého rozumu na rozdíl od předchozích soudců,“ řekl pro ČT Jaroslav Schindler, jemuž 8 let starý rozsudek převrátil život naruby. Práci si musel najít v zahraničí, protože v ČR ho nikdo zaměstnat nechce. I přes optimistické rozhodnutí Nejvyššího soudu považuje za smutné, že se musí stále domáhat obnovení řízení, aby pak musel ještě znovu dokazovat, že čin nespáchal. Navrch se obává, že znojemský soudce, který jej potrestal a zamítl i návrh na obnovu řízení, bude nadále přehlížet rozpory. Kauzu by podle něj měl rozhodovat někdo jiný.

Vydáno pod