Exnáměstek Šiška i státní zástupce se odvolali v případu údajného vydírání OKsystem

Kauzou exnáměstka ministerstva práce Vladimíra Šišky, který měl vydírat softwarovou společnost OKsystem, se bude znovu zabývat odvolací soud. Šiška i státní zástupce se totiž odvolali proti rozhodnutí Městského soudu v Praze. Ten sice uznal bývalého náměstka vinným, trest mu ale neuložil.

Městský soud v Praze letos v dubnu uznal Šišku vinným z trestného činu vydírání a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Od jeho dalšího potrestání ale upustil, protože Šiška si už odpykává čtyřletý trest za jinou trestnou činnost na ministerstvu, konkrétně za zmanipulování IT zakázek na provoz systému výplaty sociálních dávek.

„Připomeňme, že skutek se stal v první polovině roku 2012. To je poměrně dlouhá doba a mezitím byl pan Šiška odsouzen. Máme za to, že trest ve výměře čtyř let, který mu byl uložen, je dostačující,“ uvedl při čtení dubnového rozsudku předseda senátu pražského městského soudu Petr Novák. Šiška, kvůli jehož stíhání rezignoval v roce 2012 ministr Jaromír Drábek (TOP 09), vinu odmítá.

Softwarová společnost OKsystem pro ministerstvo dlouhodobě zajišťovala čtyři informační systémy. Úřad se ale v roce 2011 domluvil bez výběrového řízení s jiným dodavatelem, společností Fujitsu Technology Solutions. Podle firmy OKsystem to bylo v rozporu se zákonem, a obrátila se proto na antimonopolní úřad.

Šiška a tehdejší ředitel ministerského IT odboru Milan Hojer pak podle rozsudku opakovaně při schůzkách s jednatelem OKsystemu podmiňovali získání jiné zakázky v hodnotě nejméně 100 milionů korun tím, že firma svou námitku stáhne. V opačném případě zakázku získat neměla, přestože k ní už zahájila přípravné práce.

Část případu týkající se Milana Hojera Městský soud v Praze řeší odděleně. Na bývalého šéfa odboru informatiky soud vydal loni v listopadu zatykač, protože přestal chodit k soudu. Minulý měsíc se policii podařilo Hojera zadržet v Chorvatsku. Soud tak v této části případu nařídil jednání, konkrétně na 13. července.

Pražský městský soud se případem Vladimíra Šišky zabýval už potřetí. Napoprvé uložil exnáměstkovi šest let vězení, napodruhé mu trest o rok zvýšil. Rozsudek ale pokaždé zrušil odvolací senát. Naposledy kvůli tomu, aby soud podrobněji zkoumal, zda firmě OKsystem vznikla v souvislosti s nepřidělením zakázky škoda a v jaké výši.

Šiška aktuálně figuruje v další trestní věci. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) tento měsíc obvinila bývalého ministra Jaromíra Drábka z dotačního podvodu. Podle serveru iDNES.cz má být společně s ním obviněn právě i Šiška. Podle mluvčího NCOZ Jaroslava Ibeheje souvisí trestní stíhání s transformací Institutu výchovy bezpečnosti práce na státní příspěvkovou organizaci Fond dalšího vzdělávání. Podle kriminalistů se ale transformace uskutečnila bez opory v zákoně.

Bývalý náměstek na ministerstvu práce a sociálních věcí v minulosti čelil i další obžalobě, a to v kauze údajného pokusu o zmanipulování miliardové zakázky ve prospěch firmy IBM. V tomto případu Šišku soudy letos pravomocně zprostily viny.