Povinnou maturitu z matematiky čeká možná odklad. Ve hře je i její úplné zrušení

Letos nezvládla maturitu z matematiky více než pětina studentů (zdroj: ČT24)

Už za tři roky by měli studenti gymnázií a lyceí skládat povinnou maturitu z matematiky. O rok později se pak mají přidat další střední školy – alespoň podle plánu, který v roce 2016 schválila sněmovna. Jenže současný ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) by povinnou zkoušku z matematiky nejraději odložil a možná i zrušil. Vyzývá proto k debatě o úpravě zákona.

„Vůbec nezpochybňuji význam matematiky, dokonce si myslím, že v dnešní době její význam roste. Ale zase na to jdeme z druhé strany, než bychom měli - to znamená stavíme před studenty dalšího strašáka a další bariéru,“ domnívá se Robert Plaga (ANO). Právě kvůli obavám z povinné matematiky už je podle něj menší zájem o některé školy.

Ministr se odkazoval i na aktuální výsledky maturit z matematiky, které v pondělí zveřejnil Cermat. Podle nich v matematice neuspělo u maturity 22,3 procenta studentů, což bylo ve srovnání s loňským rokem další zhoršení. Další skoro čtvrtina maturantů pak sice zkoušku složila, ale dostala čtyřku.

„Tato informace je pro mě dalším důvodem, proč bychom se měli urychleně začít bavit nejen o nastavení maturit z matematiky, ale také o tom, zda povinná matematika je smysluplná u všech oborů tak, jak je tomu dnes v zákoně a v nařízení vlády,“ uvedl Plaga.

Výjimku mají mít umělecké nebo zdravotní obory

Na gymnáziích a lyceích má být matematika u maturity povinná od školního roku 2020/21, o rok později se ale má týkat i studentů středních odborných škol s výjimkou zdravotnických, uměleckých a sociálních oborů.

Také zástupci gymnázií navrhují zvážit, kterých oborů se má maturita týkat: „Příliš nechápu zdravotní obory, protože jak s nadsázkou říkám, proč ošetřovatel koní má mít maturitu z matematiky, a ošetřovatel lidí nemusí,“ podivuje se předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

Podle odpůrců pak povinná zkouška z matematiky napáchá víc škody než užitku: „Velká spousta maturantů, kterým matematika nejde, stráví hroznou spoustu času tím, že se budou učit něco, co zase strašně rychle zapomenou,“ tvrdí ředitel organizace Scio, která se zabývá vzděláváním, Ondřej Šteffl.

Předseda unie středoškoláků Martin Mikšík pak varuje, že výsledky z minulých let ukazují na to, že školy nepřipravují studenty dobře, aby pak maturitu z matematiky zvládli.

  • Katalog požadavků společné části maturitní zkoušky z matematiky vypracovaný ministerstvem školství stanovuje pět základních okruhů, které musí maturant zvládnout. Vedle znalosti matematický pojmů a dovedností je to matematické modelování a také schopnost vymezit a řešit problém. Student musí rovněž rozumět matematickému textu a osvojit si práci s informacemi
  • Další část požadavků pro povinnou zkoušku z matematiky obsahuje požadavky na konkrétní vědomosti a dovednosti z jednotlivých tematických okruhů. Těmi jsou například aritmetické operace s přirozenými čísly, schopnost rozlišit prvočíslo a číslo složené nebo rozložit přirozené číslo na prvočinitele.
  • Dále maturitní zkouška z matematiky od studentů vyžaduje zvládnout algebraické výrazy, provádět operace s lomenými výrazy, sestavovat, číst a řešit rovnice. Také užít různá zadání funkce a používat s porozuměním pojmy definiční obor, obor hodnot, argument funkce, hodnota funkce, graf funkce včetně jeho názvu.
  • Maturanti musí zvládnout také základy statistiky. Měli by znát pojmy jako statistický soubor, rozsah souboru, statistická jednotka, kvalitativní i kvantitativní statistický znak, stejně jako hodnota znaku. Dále musí umět vyhledat a vyhodnotit statistická data v grafech a tabulkách.