Budoucnost vlády je v rukou členů ČSSD. Výsledek referenda ale není vůbec jistý

Události: ČSSD v referendu rozhodne o vstupu do vlády s hnutím ANO (zdroj: ČT24)

Vznik menšinové vlády nyní závisí hlavně na sociálních demokratech. V pondělí začíná vnitrostranické referendum, ve kterém rozhodnou, jestli do koalice s hnutím ANO půjdou, nebo ne. Regionální lídři odhadují, že straníci se nakonec přikloní spíš ke vstupu do kabinetu Andreje Babiše (ANO). Proti jsou ale senátoři v čele s předsedou horní komory Milanem Štěchem. Výhrady má i Ústecký nebo Plzeňský kraj.

Sociální demokraté by měli v menšinové vládě obsadit pět ministerstev – zahraničí, vnitra, práce, zemědělství a kultury. Spekulovalo se o tom, že by ČSSD mohla obsadit ještě obranu. Rozdělení resortů se ale podle předsedy strany Jana Hamáčka už měnit nebude. „Žádné změny v resortech se nechystají,“ řekl ČT.

Ani pět ministerstev ale mnohé spolustraníky nepřesvědčilo. Ústecká ČSSD v pátek svým členům nedoporučila, aby v referendu hlasovali pro vstup do vlády. Podle místopředsedy strany Jaroslava Foldyny má místní buňka výhrady k programu i obsazení některých resortů.

„My jsme svoje argumenty říkali už někdy od ledna, když jsme říkali: trestně stíhaná osoba je pro nás problém. Po svých členech chceme dokládat čistá lustrační osvědčení, klademe na ně vysoké nároky,“ brání se koalici s ANO předseda ústecké ČSSD Miroslav Andrt.

Nepomohlo ani to, že do Teplic přijel v pátek se spolustraníky diskutovat sám předseda Jan Hamáček. V neděli v podvečer dorazil i na Plzeňsko, odkud také zaznívají kritické názory. Ani místní buňku ale nepřesvědčil. Plzeňské ČSSD vadí spolupráce s komunisty i to, že by ve vládě byla trestně stíhaná osoba. Zastává proto názor, že by hlasy sociální demokracie byly silnější v opozici. Hamáček ani Zimola schůzku nekomentovali. Na setkání přišla zhruba polovina zástupců sedmi desítek místních organizací v kraji.

Podle prvního místopředsedy plzeňské ČSSD Zdeňka Honze by se strana měla spíše zaměřit na další volby. „Nejrozumnější je jít do opozice a z opozičních lavic si vytvořit pro následující volební období základ pro úspěch ve volbách,“ uvedl Honz.

Účastníci nedělní schůzky zdůrazňovali, že jakékoliv odhady poměru sil mezi zastánci a odpůrci účasti ČSSD ve vládě jsou nepřesné, protože rozhodovat budou všichni členové v referendu, které začíná v pondělí. Setkání se neúčastnil předseda krajské ČSSD a bývalý úřadující předseda strany Milan Chovanec, šéf plzeňské městské organizace a primátor Martin Zrzavecký či hejtman Josef Bernard. Bernard i Zrzavecký se už dříve opakovaně vyjádřili pro to, aby ČSSD zůstala v opozici. 

Sociální demokracie ve volbách neuspěla a já jsem přesvědčen, že jediný způsob, jak se k nám mohou naši voliči vrátit, je, že je přesvědčíme. Že je přesvědčíme tím, že jsme schopní pro ně něco udělat, a to něco můžeme dle mého daleko lépe udělat ve vládě.
Jan Hamáček
předseda ČSSD

Spolupráce s ANO a KSČM se nezamlouvá ani buňce v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Vstup do koalice naopak v sobotu téměř jednomyslně schválila středočeská organizace.

„Považujeme tu dohodu za výbornou, za skvělou. Myslíme si, že je skvělá pro sociální demokracii, obsahuje velké množství našich sociálnědemokratických témat,“ zdůraznil předseda středočeských sociálních demokratů Robin Povšík.

Silnější hlasy pro vstup do koalice znějí i z Prahy, Libereckého a Jihočeského kraje. Spíše pro společnou vládu je Karlovarsko, Královéhradecko, Zlínsko a Vysočina. Nerozhodně je to v Pardubickém a Olomouckém kraji.

 Referendum se bude konat na schůzích téměř 1100 místních organizací. Právo vyjádřit se bude mít více než 17 600 straníků. Aby bylo referendum platné, musí se ho zúčastnit více než čtvrtina členů strany. Zvítězí varianta, pro kterou se vysloví nadpoloviční většina hlasujících.

Hlasování bude tajné

Vedení se členů strany ptá, zda souhlasí se vstupem do vlády na základě podmínek uvedených v návrhu koaliční smlouvy a v návrhu programového prohlášení. Znění obou dokumentů zveřejnila ČSSD na svém webu. Hlasování bude tajné. 

Kvůli kontrole se hlasovací lístky, které jsou opatřeny bezpečnostními prvky proti kopírování, budou sčítat dvakrát. Nejprve přímo v místní organizaci, odkud se výsledky odešlou elektronicky do centrály. Následně se lístky sečtou znovu v Lidovém domě v Praze. Mezi prvními se sejdou sociální demokraté v Praze 6 nebo v Bohumíně. Poslední termín pro odevzdání hlasů je 14. červen. Den poté ČSSD oznámí výsledky.

Andrej Babiš sociálním demokratům před startem hlasování vzkázal, že společný projekt může být úspěšný: „Komunikace s předsedou Hamáčkem je jiného charakteru. Předtím s panem předsedou nebyla komunikace žádná. Je to o lidech. Myslím, že ČSSD může být s námi úspěšná.“

I kdyby ale referendum skončilo ve prospěch menšinové vlády, mohou být překážkou k jejímu vzniku ještě komunisté, kteří mají kabinet tolerovat. Nad podporou stále váhají, protože jim vadí část programového prohlášení, která počítá s rozšířením armádních misí například do Pobaltí.

Podle Babiše se formulace pasáže ohledně vojenských zahraničních misí nyní řeší. „Probíhá debata přes e-maily ohledně nějakých formulací,“ řekl ČT. Hamáček ale upozornil, že ČSSD začne v pondělí hlasovat o původním textu programového prohlášení.

Předčasné volby v květnu

Pokud nakonec menšinová vláda s ČSSD nevznikne, Babiš nedávno připustil možnost předčasných voleb. Konat by se podle něho mohly za rok v květnu současně s volbami do Evropského parlamentu. Prezident Miloš Zeman by ale po krachu jednání s ČSSD preferoval vládní spolupráci ANO s KSČM a hnutím SPD.