ČSSD žádnou dohodu s KSČM uzavírat nebude. Ať s nimi jedná Babiš, vzkázal Netolický

Sociální demokraté se distancují od podpory, kterou by jejich koalice s hnutím ANO měla získat od komunistů. Zároveň chtějí, aby se již nesahalo na dohodnuté programové prohlášení. S tím přitom má KSČM potíže, žádá, aby z něj vypadl závazek rozšíření účasti na zahraničních misích. Podle místopředsedy ČSSD Martina Netolického je ale jednání s komunisty výhradně na ANO. V pořadu Partie televize Prima řekl, že mezi sociální demokracií a KSČM nevznikne žádná dohoda o toleranci.

ČSSD sice od zvolení nového vedení jedná s hnutím ANO o vytvoření menšinové vlády, ale od počátku je jasné, že taková koalice bude při hlasování o důvěře potřebovat podporu ještě od někoho.

Má ji zajistit komunistická strana, která jako jediná je současně ochotna tolerovat předsedu ANO Andreje Babiše v premiérském křesle a účast ČSSD ve vládě. Sociální demokraté však kladou veškerou zodpovědnost za jednání s KSČM na Babišovo hnutí.

„Podporu pro menšinovou vládu ČSSD a hnutí ANO, pokud vznikne, by měl zajistit hlavní partner, který vyhrál volby, to znamená Andrej Babiš. Ten by měl tu dohodu podepsat. Takže Andrej Babiš ať s komunisty jedná,“ řekl v Partii místopředseda ČSSD Martin Netolický.

ČT potom řekl, že jediná dohoda, kterou ČSSD podepíše, bude ta s ANO. „Na předsednictvu vznikl i požadavek, aby materiál, který vznikne mezi ANO a KSČM, byl podkladem pro jednání příštího předsednictva,“ dodal.

Netolický tak jen podtrhl a doplnil to, co zaznělo od předsedy ČSSD v sobotu. Tehdy předseda KSČM Vojtěch Filip řekl, že je pro jeho stranu nepřijatelné, aby se vláda v programovém prohlášení zavázala k rozšiřování české účasti v zahraničních vojenských misích. „Pokud by to zůstalo součástí programového prohlášení, pak by nebyla podpora KSČM možná,“ vzkázal Vojtěch Filip.

Jan Hamáček pak odkázal na Andreje Babiše. „Odpovědnost za sestavení vlády má hnutí ANO, které také jedná s KSČM o toleranci vlády,“ uvedl v sobotu. 

Politolog: Doklad, jak bude spolupráce křehká

Politolog z Fakulty právnické Západočeské univerzity Lukáš Valeš se nad postojem ČSSD podivil. „Tvářit se, že je to jenom koaliční vláda a s komunisty nemáme nic společného a že komunisté programově ani personálně nesmí do vlády zasahovat, mně připadá jako kočkopes. Jenom to dokládá, jak křehká je vládní spolupráce,“ poznamenal.

Domnívá se, že ČSSD by naopak mohla komunistickou stranu využít jako programového partnera v protiváze proti ANO. „ČSSD by mnohem více získala, kdyby s komunisty spolupracovala jako levicové strany, které mají blízký program. Byly by dvě proti jednomu silnějšímu. Takto se ČSSD vmanévrovala do pozice samostatné jednotky, která je čtyřikrát menší počtem poslanců než hnutí ANO,“ míní politolog.

Vedení ČSSD už nechce měnit dojednané programové prohlášení (zdroj: ČT24)

Na program již nesahat, žádá ČSSD

V otázce zahraničních misí se však sociální demokraté s komunisty očividně neshodnou. Zatímco KSČM vyloučila svoji podporu, pokud rozšíření české účasti na misích v programovém prohlášení zůstane, ČSSD trvá na tom, že tam být má. Úpravy dohodnutého dokumentu odmítá.

„To, že naši vojáci se účastní zahraničních misí, je proto, že se snažíme, aby byl ve světě pokud možno všude mír,“ uvedl Martin Netolický. Sociální demokraté přitom mají podporu opozice, která nechce – slovy místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové – „naše směřování, které je jednoznačně prozápadní, otáčet podle vzoru komunistů“. Pouze SPD by omezení české účasti na misích nevadilo, považuje je za bezvýsledné.

Jak se ANO ke komunistickému požadavku postaví, není jasné. Podobně kategorické prohlášení od vedení KSČM nikdo nečekal. Andrej Babiš byl ještě v pátek přesvědčen, že je vše dojednáno, když se do programu dostaly klíčové komunistické požadavky. „Akceptujeme programové priority, které formulovali. Jsou zakomponované v programovém prohlášení,“ poukázal.

Předčasné volby? Babišova vyhrůžka, shodují se Netolický s Fialou

Martin Netolický i místopředseda SPD Radim Fiala, který rovněž vystoupil v Partii televize Prima, se podivili na prohlášením Andreje Babiše, že pokud se mu nepodaří sestavit vládu s ČSSD, chtěl by jednat o předčasných volbách. „Pan premiér v demisi vyhrožuje, ale jen z toho důvodu, že není schopen vyjednat žádnou vládu,“ řekl Fiala.

Podle Martina Netolického navíc nejsou splněny podmínky k tomu, aby se mohly předčasné volby uskutečnit. „Máme ještě dva pokusy o sestavení vlády. Ten druhý ještě nenastal,“ podotkl.

Z hlediska sestavování koalice je však nyní míč na straně ČSSD. Zatímco předsednictvo ANO schválilo koaliční dohodu, sociální demokraté o ní uspořádají referendum. Proběhne na přelomu května a června, výsledky by měly být známy 15. června.

Až poté, co se ČSSD rozhodne, chtějí své konečné slovo, zda eventuální menšinovou koalici podpoří, říct komunisté.