Okolo vodních nádrží začíná být rušno. Většina kempů zahájila letní sezonu

V Jihomoravském kraji se začíná rozjíždět sezona na vodních nádržích. Slavnostní zahájení s doprovodným programem připravili na Vranovské přehradě nebo na Novomlýnských nádržích. A přestože oblasti trápí nedostatek vody nebo rekonstrukce hrází a mostů, očekávají provozovatelé kempů a dalších služeb pro turisty jejich zvýšený zájem.

Největší kempy na jižní Moravě zahájily letní sezonu. Třeba ten u Vranovské přehrady přichystal řadu novinek, aby zůstal mezi třemi návštěvníky nejlépe hodnocenými kempy v tuzemsku. Loni jich přivítal sto tisíc. Nově mohou přijet přímo na místo také autobusem.

„Když se jim nechce ze Znojma jet na kole, tak se sem můžou dopravit cyklobusem. Sundají kolo a můžou si jezdit po Vranovsku a Bítovsku,“ řekl jednatel kempu Vranovská pláž Pavel Svoboda k nové zastávce přímo v areálu.

Pokud si návštěvníci zajdou s dekou na pláž, čeká je letos širší plocha. Ovšem nechtěně. Hladina nádrže je totiž čtyři a půl metru pod normálem a pořád klesá. Za poslední týden o dvacet centimetrů. Na vodní sporty je ale zatím vody dost. Jen je možné, že plavání bude letos omezené dřív, protože se při menším množství rychleji ohřeje a zaplní sinicemi.

Z vody si lze prohlédnout třeba korunu hráze, která se bude letos ještě celou sezonu opravovat, a lidé tak přes ni neprojdou. Z jednoho břehu na druhý se dostanou třeba přívozem. „V sezoně to jezdí čtyřikrát denně, plus jezdí linková plavba třikrát denně a přívoz v podstatě každou půlhodinu,“ uvedl kapitán Lodní dopravy Vranov Luboš Minařík.

Kdo by si chtěl od vody odpočinout, může zamířit na zámek. Ten letos prochází rekonstrukcí střechy, prohlídky to ale neomezuje a kastelán předpokládá, že do prázdnin budou opravy hotové.

Památky i příroda lákají rok od roku víc lidí, což se odráží i v zaplněném ubytování. „Obsazenost je poměrně vysoká. Takže kdo si chce zajistit ubytování v hlavní sezoně, tak musí zavčas,“ upozornil starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra (nez.).

Jižní Morava je oblíbeným cílem turistů

Počet turistů na jižní Moravě podle posledních statistik stoupá. V prvních třech měsících se jich tam ubytovalo o pětadvacet tisíc víc než vloni, celkem tedy přes 281 tisíc lidí. Po Praze a Královéhradeckém kraji byla v Česku jižní Morava nejčastějším cílem.

Turisté v krajích (leden–březen 2018)
Zdroj: ČT24

 Co se týká vodních ploch, tak kromě Vranova se první rekreanti objevili také na březích dalších přehrad, brněnské i na Nových mlýnech. Zřejmě největší novinkou v Brně pro ně bude dřevěné molo, které město postaví do konce června U sirky nedaleko přístaviště. Sloužit bude hlavně pro opalování, ale také pro lepší přístup do vody. 

Rozšíření počtu vodních atrakcí zase plánují v kempu v Pasohlávkách. Rekreanty tam čekají ale mnohem výraznější a nepříjemnější změny. Most přes Nové mlýny je totiž v havarijním stavu a jezdí se přes něj kyvadlově.

Hlavně o prázdninách to nejspíš bude znamenat velké dopravní komplikace. Ke břehům trojitého a největšího vodního díla na Moravě pravidelně zavítá až půl milionu lidí.

Voda je pro turisty magnet

Vodním lákadlem na východní Moravě je pak tradičně Baťův kanál, kterým každoročně proplují více než tři tisícovky lodí. Slavnostně ho odemkli už minulý týden a v letošní sezoně láká návštěvníky navíc na oslavy jeho osmdesátiletého výročí.

Nezahálí ani návštěvníky oblíbená místa na severní Moravě. Třeba u Kališova jezera v Bohumíně se už během dubna upravovaly břehy, z vody se tahaly dřevěné kůly a odstraňovalo rákosí. Pro turisty přibude i parkoviště, cykloboxy a místa pro grilování a piknik.