Koaliční dohodu posoudí členové ANO i sociální demokraté. ČSSD by měla vyhlásit referendum

Vedení hnutí ANO a ČSSD se v pátek seznámí s dohodou o vytvoření koaliční vlády, kterou v uplynulých týdnech vyjednali nejvyšší představitelé obou uskupení. Sociální demokraté by na svém předsednictvu zároveň měli vyhlásit vnitrostranické referendum, které rozhodne o tom, zda ČSSD do vlády s ANO vstoupí, nebo ne. Podle agentury ČTK se v programovém prohlášení hovoří o důchodové reformě, odmítání uprchlických kvót i digitalizaci.

Nejprve se dopoledne v prostorách poslaneckého klubu ANO sejdou na společném zasedání poslanci ANO a výbor hnutí, který je nejvyšším orgánem mezi celostátními sněmy a zasedají v něm členové republikového předsednictva i krajských předsednictev. Zástupci ANO budou mluvit o konečné podobě dohody s ČSSD.

Předseda hnutí Andrej Babiš už v pondělí po jednání s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem řekl, že by s obsahem smlouvy mělo být ANO spokojeno.

Pokud koaliční vláda vznikne, bude mít ve dvousetčlenné sněmovně 93 poslanců a bude se opírat o hlasy KSČM, která menšinové koalici slíbila podporu.

ČSSD se připravuje na vypsání referenda

Odpoledne se sejde grémium a po něm i předsednictvo sociálních demokratů. Mělo by se dohodnout na vypsání vnitrostranického referenda ke vstupu do vlády, které čelní představitelé ČSSD slibovali už na svém letošním sjezdu. Referendum by mělo trvat do první červnové dekády. Vedení sociálních demokratů chce straníkům vysvětlovat důvody, proč na koalici s ANO přistoupilo.

Část ČSSD ovšem vládu s ANO odmítá, mimo jiné jsou to senátorský klub, někteří hejtmani a bývalí čelní představitelé strany Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec, kteří s hnutím ANO zasedali v minulé vládě.

  • ministerstvo vnitra – Lubomír Metnar
  • ministerstvo práce a sociálních věcí – Jaroslava Němcová
  • ministerstvo zemědělství – Jiří Milek
  • ministerstvo zahraničí – Martin Stropnický
  • ministerstvo kultury – Ilja Šmíd

Podle dosavadních informací by měla ČSSD ve vládě získat pět křesel. Jsou to ministerstva vnitra, zahraničí, kultury, práce a sociálních věcí a zemědělství. Spekulovalo se také o tom, že by ČSSD vyměnila ministerstvo zemědělství za ministerstvo obrany.

Pojistka v koaliční smlouvě podle Hamáčka bude

Sociální demokraté chtěli do koaliční smlouvy začlenit pojistku, která by vedla k odstoupení člena vlády v případě jeho odsouzení. Opatření míří na Babiše, kterého policie obvinila z podvodu v případě financování farmy Čapí hnízdo.

Hnutí ANO ustanovení o rezignaci člena vlády v případě prvoinstančního odsouzení odmítalo, Hamáček ale bez bližších podrobností tento týden uvedl, že v koaliční smlouvě jsou vyřešeny všechny záležitosti ohledně pojistek, které v ní ČSSD chtěla mít.

Programové prohlášení má podle ČTK šest priorit

Co se týče programu, shodli se vyjednávači ANO a ČSSD podle prohlášení, jež má k dispozici ČTK, na šesti hlavních bodech: odmítnutí uprchlických kvót, posílení bezpečnosti, důchodové reformě, digitalizaci státu, strategickém investičním programu a hájení zájmů republiky v Evropské unii. Nemusí však jít o konečnou verzi textu.

Základem dokumentu je lednové programové prohlášení menšinové vlády ANO, která nezískala důvěru ve sněmovně. V textu jsou nově zaneseny některé z priorit ČSSD, jako je zákaz privatizace veřejných služeb a společností se státní účastí, zavedení nemocenské v prvních třech dnech stonání ve výši 60 procent, zálohované výživné, zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun či garance nezvyšování spoluúčasti pacientů. Z požadavků socdem dokument neobsahuje bankovní a dědickou daň.

S podobou koaliční smlouvy i programového prohlášení Babiš seznámí prezidenta Miloše Zemana. Podle mluvčí ANO Lucie Kubovičové se ale oba politici kvůli tomu nesetkají, Babiš dokumenty Zemanovi pošle.