CVVM: Důvěra v prezidenta klesla, vládě i sněmovně lidé věří méně než za Sobotky

Od lednového znovuzvolení Miloše Zemana hlavou státu klesla důvěra veřejnosti v úřad prezidenta z 55 na 49 procent. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Přes pokles je ale prezidentství i nadále třetí nejdůvěryhodnější ústavní institucí v Česku. Největší důvěry se těší starostové a obecní zastupitelstva.

V průzkumu z letošního ledna, který se konal těsně před Zemanovým znovuzvolením, vyjadřovalo důvěru prezidentovi 55 procent lidí. Do dubna důvěra klesla na 49 procent. Nižší byla naposledy vloni v květnu a červnu v době vládní krize, kdy Zeman váhal s odvoláním tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO) z vlády.

Důvěra v prezidenta podle CVVM
Zdroj: ČT24

Za poslední měsíc také poklesla důvěra ve vládu a Poslaneckou sněmovnu. Letos v březnu měl kabinet podle průzkumů CVVM ještě důvěru 35 procent obyvatel a sněmovně věřilo 27 procent lidí. V dubnu již důvěra ve vládu činila jen 31 procent a ve sněmovnu 26 procent.

 Vládě i Poslanecké sněmovně tak nyní věří méně lidí než vloni v dubnu, kdy ještě vládl kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD). Kabinet vedený Andrejem Babišem vládne od konce ledna v demisi, když mu poslanci nevyslovili důvěru.

Nespokojenost je nejvyšší od loňské vládní krize

O procentní bod klesla i důvěra v Senát, a to z březnových 32 na dubnových 31 procent. Za stejné období klesla i celková spokojenost lidí s politickou situací v Česku. V březnu s ní bylo spokojeno 18 procent lidí a 49 procent nespokojeno. V dubnu spokojenost klesla na 13 procent a nespokojenost stoupla na 57 procent, což je největší nespokojenost od loňské vládní krize Sobotkova kabinetu.

Stabilně největší důvěru si z institucí drží starostové a obecní zastupitelstva, kterým v dubnu shodně věřilo 62 procent lidí, hejtmanům a krajským zastupitelům pak kolem 40 procent lidí. Důvěra veřejnosti ve vedení obcí a krajů se v uplynulých měsících výrazněji neměnila.

  • Průzkum provádělo CVVM od 7. do 19. dubna. Zúčastnilo se ho 1115 obyvatel České republiky ve věku nad 15 let.