Slušný a férový, hodnotí politici Sobotku. Za odchodem vidí jeho nesouhlas s účastí ČSSD v Babišově vládě

Odcházení Bohuslava Sobotky: ve sněmovně byl od pětadvaceti (zdroj: ČT24)

Političtí soupeři ČSSD v reakci na oznámení Bohuslava Sobotky (ČSSD) o odchodu ze sněmovny oceňují, že bývalý premiér vedl politiku založenou na programu. Poslanecký klub sociálních demokratů mu poděkoval za jeho práci. Někdejší Sobotkův vnitrostranický soupeř Michal Hašek uvedl, že po odchodu expremiéra ze sněmovny skončí spekulace o tom, jak se poslanci ČSSD postaví k podpoře společné vlády s hnutím ANO, o níž sociální demokracie nyní vyjednává.

Předseda ODS Petr Fiala na svém účtu na Twitteru ocenil Sobotkovu slušnou politiku, přestože s ním postoje a názory nikdy nesdílel. „Vždy jsem však současně oceňoval jeho snahu o slušnou politiku, v níž jde o programový střet, a ne o osobní urážky,“ napsal.

Místopředseda ODS Martin Kupka uvedl, že se nepochybně jedná o osobní rozhodnutí, přestože k němu mohl přispět i rozkol uvnitř ČSSD. „Já jako člověk, který samozřejmě zastával úplně opačný politický názor, na to nemůžu říct nic jiného než zase v té osobní rovině mu popřát, ať se mu daří,“ řekl.

„Pro mě odchod člověka, který dlouhodobě určoval trajektorii ČSSD, znamená, že se sociální demokracie opravdu posouvá trochu jinam, než jak jsme na ni byli zvyklí, a bude zajímavé to sledovat,“ doplnil Kupka s tím, že Sobotka do jisté míry vyklidil pozici pro ty, kteří jsou více nakloněni vládě Andreje Babiše a mají blíž k Hradu.

Bělobrádek: Byl férovým soupeřem, konkurentem i kolegou

Za férového soupeře označil Sobotku i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Byl férovým soupeřem, konkurentem i kolegou. Přeji mu mnoho úspěchů v životě mimo vysokou politiku,“ uvedl. Z dnešního pohledu ocenil, že Sobotka dokázal rychle a efektivně vytvořit stabilní většinovou vládu, která jako jedna z mála vydržela celé volební období.

„Krok chápu, z lidského i profesionálněpolitického pohledu. Pokud se pan bývalý premiér neztotožňuje se zamýšlenými kroky ČSSD a vstupem do Babišovy vlády, tak rozumím tomu, že nechce být v Poslanecké sněmovně a blokovat svým nesouhlasem nějakou většinovou vůli,“ reagoval 1. místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Jeho slušnost a lidskost je rozhodně hodnotou, která do společnosti a politiky obzvlášť patří,“ dodal. Podle něj by Sobotkovi slušel jiný post než být řadovým poslancem. „Může to být například pozice velvyslance v nějaké zemi nebo při nějaké organizaci. Člověk, který dělá čtyři roky premiéra, má velké kontakty a obrovské zkušenosti. A je škoda pro stát, pokud tyto zkušenosti ztratí a nevyužije je,“ uvedl Jurečka.

„Často jsme spolu velmi nesouhlasili. Pro některé jeho vlastnosti a postoje jsem si ho vážil a vážím. Především proto, že odmítal dělat politiku vyprázdněnou od idejí. Sobotka zaslouží dík za všechno úsilí, které zemi ve veřejné službě věnoval,“ napsal na Twitteru předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Bohuslav Sobotka se snažil o slušnou sociálnědemokratickou stranu. Hledal, snažil se. Bohužel marně,“ připojil čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Je to smutný konec politické dráhy expremiéra, míní Gazdík

„Označil bych to možná za trochu smutný konec politické dráhy expremiéra. Ale když se podíváme zpět, není to zdaleka ojedinělý případ – maně mě napadají jména jako (Jiří) Paroubek, (Mirek) Topolánek. Možná bych čekal trochu jiný přístup stran – ne že se o svého bývalého premiéra úplně ,postarají‘, ale že třeba budou chtít využít jeho zkušeností namísto toho, aby si spolustraníci oddechli, že už je konečně pryč,“ uvedl předseda STAN Petr Gazdík.

„Chtěl bych mu poděkovat, protože odvedl pro ČR velký kus práce. Sice jsem byl v opozici, ale jako politika, který se snažil argumentovat a nesl politickou kulturu, jsem si ho vážil. I díky němu je ČR v takové ekonomické kondici, on byl stabilizačním prvkem vlády,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše není Sobotkovo rozhodnutí překvapivé. „ČSSD vstupuje do vlády s Andrejem Babišem, který fakticky stojí za Sobotkovým pádem. Navíc, vzhledem k situaci uvnitř ČSSD, tedy roztříštěnosti strany a neslavnému výsledku v parlamentních volbách, se bývalý předseda ocitá na druhé či spíše až třetí či další koleji. Je tedy více než pochopitelné, že se pan Sobotka stahuje do ústraní,“ řekl.

Babiš: Nechci to komentovat

„Za Bohuslavem Sobotkou je mnoho kauz včetně privatizace OKD a hodnocení jeho práce udělali ve volbách voliči, kdy byl výsledkem obrovský propad ČSSD,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se nechtěl k Sobotkově odchodu obsáhleji vyjadřovat. „Já to ani nechci komentovat. Asi bych nebyl objektivní,“ řekl novinářům na summitu v Bruselu.

„Sobotku jsem poznal jako velmi dobrého administrátora vlády, úředníka v dobrém slova smyslu. Ale taky člověka, kterému někdy scházela rozhodnost, aby věci rozseknul, aby uměl bouchnout do stolu. To mu příliš nešlo,“ hodnotí místopředseda vlády a ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec (ANO), který stejný post zastával už v Sobotkově vládě.

„Demise-nedemise a nerozhodnost, která vyústila v nepochopitelné vyhození Andreje Babiše z vlády, se nakonec obrátila proti Bohuslavu Sobotkovi a skončilo to historicky špatným výsledkem sociální demokracie… Uměl dobře administrovat vládu, ale chybělo mu lídrovství,“ říká Brabec.

Štěch: Byl velmi aktivní a pracovitý

„Rozhodnutí Bohuslava Sobotky odejít z Poslanecké sněmovny mě překvapilo, i když jsem počítal s tím, že výhledově z politiky odejde. Je ve věku, kdy může nastoupit na odbornou dráhu, má pro ni předpoklady, nejen díky dlouhým letům práce ve vládních pozicích a v parlamentu,“ uvedl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

„Na základě osobní znalosti ho hodnotím jako velmi kvalitního politika, který byl vždy na jednání připraven, věděl, čeho chce dosáhnout, a byl v tomto směru velmi aktivní a pracovitý. Skutečně usilovně pracoval, zatímco si někteří jiní měli tendenci přivlastňovat výsledky jeho práce, avšak zároveň přemýšleli o tom, jak mu z důvodu osobních ambicí komplikovat situaci,“ podotkl Štěch. 

„Politika je krutá disciplína bez ovací na rozloučenou. Časem zjistíme, že toho pro naši zemi Sobotka neudělal vůbec málo. Bylo mi ctí s ním spolupracovat,“ napsal na Twitteru tajemník poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák, který Sobotku ve sněmovně nahradí.

Místopředseda senátorů ČSSD Miroslav Nenutil dodal, že Sobotku naprosto chápe. „Být někde, kde se na vás dívají skrz prsty, není příjemné. Jestli tou poslední pověstnou kapkou byla možná účast ČSSD ve vládě (s ANO) – po čtyřletých koaličních-nekoaličních zkušenostech se mu nedivím,“ uvedl. „Každý z nás má stokrát chuť s tím praštit, když vidí kolem sebe tolik lží a zlých úmyslů,“ podotkl předseda senátorů ČSSD Petr Vícha

Odchází jeden z kritiků jednání s ANO

Bývalý Sobotkův vnitrostranický kritik Michal Hašek uvedl, že si Sobotkova rozhodnutí váží, expremiér podle něj prokázal loajalitu k sociální demokracii. „Jeho krok doufám přispěje i ke zmenšení spekulací o postupu poslaneckého klubu ČSSD při případném hlasování o důvěře možné budoucí menšinové koaliční vládě ANO a ČSSD,“ sdělil. 

Další kritik a od únorového sjezdu místopředseda ČSSD Jiří Zimola odmítl Sobotkův odchod komentovat.

Sobotka byl jedním z poslanců ČSSD, kterým se uvažovaná koalice s ANO s podporou komunistů nelíbila. Řekl, že ve vnitrostranickém referendu, které bude muset případnou dohodu s ANO schválit, bude hlasovat proti.

„Pokud se dohodneme s ANO, tak bude rozhodovat celá členská základna v referendu, tedy i Bohuslav Sobotka. Všichni budou moci svůj názor vyjádřit, takže finální verdikt padne tímto způsobem… Asi by bylo dobré počkat si na to, co bude vyjednáno a zda vůbec bude něco vyjednáno, než dávat stanoviska, jak budou členové hlasovat,“ komentoval to předseda ČSSD Jan Hamáček.