Sobotka, Bláha a spol. Hrozbou pro vznik koalice jsou rebelové, zkrotit se je pokouší ČSSD i ANO

UDÁLOSTI: Vládní jednání pokračuje, část poslanců má výhrady (zdroj: ČT24)

Obrysy vlády ANO a ČSSD, která by se při hlasování o důvěře ve sněmovně opřela o hlasy komunistů, se zvolna zhmotňují. Na klíčových tématech by se mohli Babišovi lidé se sociálními demokraty dohodnout do poloviny příštího týdne, uvedl vicepremiér Richard Brabec (ANO). Obě strany ale musí překonat i vnitřní pnutí. Někteří poslanci včetně expremiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nejsou z obnovení vládní spolupráce nadšeni.

Kdyby šlo jen o program a obsazení vládních pozic, zbývalo by už jen málo k vyjasnění posledních bodů sváru a nová vláda ANO a ČSSD by byla na stole. Podle vicepremiéra v demisi a místopředsedy ANO Richarda Brabce je šance diskuse o klíčových tématech uzavřít do poloviny příštího týdne, přestože ve čtvrtek strany otevřou jednu z nejspornějších oblastí.

„Máme úplně jiný pohled na daně, ANO nechce daně zvyšovat, naopak ČSSD má představu výrazného zvyšování daně,“ uvedl Brabec. Ve středu začala jednání o zahraniční i sociální politice, spravedlnosti či dopravě. Podle ministra dopravy v demisi Dana Ťoka (za ANO) je především potřeba vyřešit otázku rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Nepovažuje za vhodné pevně vázat příjmy fondu na hrubý domácí produkt. Hrozilo by totiž, že by se peníze nemuselo dařit vyčerpat.

Nejméně šest hlasů v ohrožení

V cestě ale stojí ještě jedna věc – minulost. Někteří poslanci ANO i ČSSD mají právě s ohledem na ni vůči obnovení vládní spolupráce vážné výhrady. V obou klubech jsou minimálně tři poslanci, kteří společnou vládu nechtějí. Jde především o členy bývalé vlády, v níž tvořily koalici rovněž ČSSD s ANO doplněné ještě křesťanskými demokraty.

Výhrady má i předseda této minulé vlády a do loňského jara též předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. V kuloárech Poslanecké sněmovny se dokonce mluví o tom, že by se mohl vzdát mandátu a například odejít do diplomacie.

Sám Sobotka to nekomentoval, nynější vedení ho prý nechce ovlivňovat. „Jeho budoucnost je čistě jeho rozhodnutí,“ poznamenal předseda ČSSD Jan Hamáček, byť zároveň připomněl, že expremiér v loňských volbách „dostal nejvíc preferenčních hlasů z celé sociální demokracie“.

Výhradami ke spolupráci ANO a ČSSD se netají ani další dva členové někdejšího Sobotkova kabinetu Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek a s tím, že by se sociální demokracie zapojila do kabinetu vedeného trestně stíhaným Andrejem Babišem, není spokojen ani poslanec Roman Onderka. Výhrady však znějí i z ANO. Podle informací České televize nesouhlasí s opětovným sbližováním se sociální demokracií Jiří Bláha, Patrik Nacher a Pavel Staněk.

Podle Jiřího Bláhy z loňských voleb jasně vyplynulo, že by taková koalice vzniknout neměla. „Voliči, kteří nás šli volit a dali nám nějaké procento hlasů, říkali: Nechceme, aby byla ČSSD ve vládě,“ je přesvědčen. Výhrady Patrika Nachera se týkají některých programových požadavků sociální demokracie – sektorové či dědické daně a progresivního zdanění. Pavel Staněk pak nekritizuje ani tak koalici s ČSSD, ale fakt, že se obě strany ještě budou muset opřít o hlasy komunistů.

Součástí dohody obou stran přitom mají být garance, které mají jednak zaručit, že ANO nebude sociální demokracii ve sněmovně obcházet a hlasovat proti ní s jinými stranami, jednak bezvýhradnou podporu poslanců obou partají novému kabinetu.

ANO problémy prodiskutuje a hlasy budou, ČSSD chystá referendum

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek ujistil, že i když z Babišova hnutí znějí vůči koalici výhrady, ANO není rozpolcené a bude hlasovat jednotně. „Je to naše interní věc, kterou si musíme vydiskutovat, aby v momentě, kdy se bude hlasovat o důvěře vládě, bylo 78 hlasů pro důvěru vládě,“ podotkl.

V sociální demokracii má naproti tomu před vstupem do vlády proběhnout vnitrostranické referendum. Jeho výsledek by pak měl být závazný. „Referendum děláme, aby ho následně respektoval nejen ústřední výkonný výbor a delegáti, ale i celé vedení strany a poslanci,“ poznamenal Roman Onderka.

ANO s ČSSD mají ve sněmovně dohromady 93 křesel. Podaří-li se jim dojednat podporu komunistické strany, zvýší se číslo na 108, tedy dostatečnou většinu, byť to bude o tři hlasy méně, než měla předchozí koalice pod vedením Bohuslava Sobotky.