ROP Střední Čechy vyzval společnost Imoba k dobrovolnému vrácení dotace na Čapí hnízdo

Úřad Regionální rady regionu Střední Čechy vyzval nástupce původního příjemce dotace na projekt Čapí hnízdo k dobrovolnému vrácení sporné dotace. Výzvu poslal úřad 4. května. Peníze by firma měla poslat do 30 dní. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba z holdingu Agrofert, který premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) kvůli střetu zájmů převedl do svěřenského fondu.

Agrofert potvrdil, že výzvu k vrácení dotace obdržel. Vyjádří se k ní, až ji projednají právníci a představenstvo společnosti Imoba. Trvá na tom, že dotace byla čerpána v souladu se zákonem. „V minulosti to potvrdilo i několik kontrol různých úřadů včetně ROP,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Ministerstvo financí letos v lednu vyňalo farmu Čapí hnízdo z evropského financování. Z původně poskytnuté evropské dotace se tak účetně stala národní dotace placená výhradně z českých veřejných peněz. Investovaných 50 milionů tak šlo s konečnou platností na vrub tuzemského státního rozpočtu. 

Opozice už dříve uvedla, že stát by měl nyní usilovat o náhradu vynaložených peněz. ROP Střední Čechy v minulosti řešil, zda s příjemcem dotace zahájit správní řízení. Mělo by formu daňové kontroly, při níž probíhá dokazování, řekl už dříve ředitel úřadu Kamil Munia. Nyní uvedl, že výzva k vrácení dotace předchází dalším krokům úřadu včetně správního řízení. Tento postup podle něj stanovuje zákon: „My musíme dát nejprve příjemci možnost vrátit dotaci dobrovolně.“

Pokud by po správním řízení bylo vrácení dotace nařízeno, musel by podle pravidel platných v době přidělení peněz příjemce zaplatit také penále ve výši sto procent částky. Podle nyní platných pravidel se už penále nevyměřuje. Munia v únoru uvedl, že úřad bude k této věci potřebovat právní výklad. Už dříve se ROP přihlásil k případné škodě i v rámci trestního řízení.

Stíhání čelí sedm lidí

Policie v kauze kolem dotace pro Čapí hnízdo obvinila 11 lidí včetně předsedy ANO Andreje Babiše. Žalobce minulý týden stíhání čtyř lidí včetně prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka zrušil. Babiš ale se stížností proti obvinění neuspěl. 

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod jiným názvem, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak v létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila zpět pod Agrofert.