Ústavní soud se znovu zastal majitele zahradnictví, který se soudí o pozemky kvůli církevním restitucím

Ústavní soud se i podruhé zastal Josefa Lohmanna, který koupil od státu pozemky pod svým zahradnictvím. Soudy později kvůli nároku církve jejich převod na muže zrušily s odůvodněním, že jsou zablokované do vyřešení církevních restitucí. Rodina Lohmanna, který nedávno zemřel, má díky rozhodnutí Ústavního soudu šanci pozemky získat.

Josef Lohmann už jednou - v roce 2011 - s ústavní stížností uspěl, odvolací pražský městský soud ani Nejvyšší soud k tomu ale nepřihlédly s ohledem na přijetí zákona o církevních restitucích. Proto se znovu obrátil na Ústavní soud. Soudce zpravodaj Ludvík David řekl, že rozhodnutí Nejvyššího soudu a Městského soudu v Praze porušovala práva na spravedlivý proces. Proto Ústavní soud rozhodnutí zrušil.

Soudy se měly držet rozhodnutí Ústavního soudu

Podle Ústavního soudu odvolací ani Nejvyšší soud nerespektovaly kasační závaznost předešlého rozhodnutí Ústavního soudu, čímž pochybily. O případu tak budou rozhodovat znovu a měly by se držet rozhodnutí Ústavního soudu.

„Muž při koupi pozemku postupoval v plné víře ve správnost jednání státu,“ vysvětlil soudce zpravodaj a připomněl, že pozemek zprivatizoval, což posvětila řada orgánů. K rozhodnutí Ústavního soudu proto soudce řekl, že omyly nelze napravovat na případech jednotlivců, protože tím vzniká křivda.

„Dobrá víra vlastníka nemůže být postihovaná za přehlédnutí správních orgánů, a proto stát nese plnou zodpovědnost vůči všem subjektům, jejichž práva zkrátil svým pochybným postupem,“ dodal Ludvík David.

Zahradník koupil pozemky od státu v dobré víře

Majitel zahradnictví koupil pozemky v Praze-Modřanech od státního podniku v roce 1992. O deset let později Obvodní soud pro Prahu 4 a Městský soud v Praze shledaly kupní smlouvu částečně neplatnou. Určily, že pozemky vlastní stát, protože státní podnik nemohl v době uzavření smlouvy s pozemky disponovat.

Josef Lohmann pak neuspěl s žalobou u obvodního soudu, který namítl, že pozemky jsou historicky církevním majetkem. Potvrdil to i odvolací Městský soud v Praze, Nejvyšší soud odmítl Lohmannovo dovolání.

V roce 2011 se ale zahradník dočkal zastání u Ústavního soudu, který dovodil možnost prolomení blokačního ustanovení v případě specifických okolností. Obvodní soud v novém rozhodnutí muži vyhověl a pozemky mu přisoudil, odvolací soud to ale změnil a uvedl, že Ústavní soud rozhodoval v době, kdy ještě nebyl součástí právního řádu zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi. Soud proto zohlednil nárok na vydání daných pozemků, který uplatnila Římskokatolická farnost u kostela Nanebevzetí Panny Marie Praha-Modřany. Dovolání Lohmanna pak odmítl Nejvyšší soud. Proto případ znovu skončil u Ústavního soudu, který muži opět vyhověl.