ČSSD si umí představit další debatu o rozdělení resortů, uvedl Brabec. Rozhodnutí je ale na Babišovi

Místopředseda hnutí ANO a vicepremiér Richard Brabec nevylučuje, že by se při vyjednáváních o nové vládě mohli politici ANO a ČSSD ještě vrátit k rozdělení resortů. A to v souvislosti s informací z médií, že sociální demokraté by chtěli vyměnit ministerstvo zemědělství (které jim podle dosavadních jednání mělo připadnout) za resort obrany. Novinářům Brabec řekl, že rozhodnutí je na předsedovi ANO Andreji Babišovi a změnu by musely schválit výbor a poslanecký klub hnutí ANO.

„Na posledním jednání nám bylo naznačeno, že si sociální demokraté umějí představit ještě nějakou debatu o rozdělení resortů, ale nebylo to specifikováno,“ uvedl Brabec. Dodal, že on jedná o programové části dohody a rozdělení resortů je věcí předsedy ANO Andreje Babiše. Ten to odmítl komentovat s tím, že jednání proběhne ve středu večer.

Brabec poznamenal, že výměna zemědělství za obranu je pro něj „relativně novinka“. „Vím, že kolegové z ČSSD hledali kandidáta na ministerstvo zemědělství, ale je na to ještě nějaký čas,“ uvedl.

Sociálním demokratům by podle dosavadních dohod měla připadnout vedle vnitra, o které se vedly největší spory, i ministerstva práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury a zahraničí.

Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) při příchodu na jednání vlády v demisi nechtěla situaci komentovat. „Je to politické vyjednávání. Je to na premiérovi Andreji Babišovi, co vůbec udělá, co on sám chce. Jaká ministerstva chce, jestli se zbaví ministerstva vnitra, ministerstva práce a sociálních věcí i ministerstva obrany, to jsou všechny tři silové resorty, to je čistě na něm,“ uvedla jen.

Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO) novinářům řekla, že její tým zatím pracuje. Plánuje, že se po odchodu z kabinetu vrátí k práci expertky na financování zdravotnictví a sociálních věcí. S Babišem o svém případném angažmá v nějaké státní organizaci zatím nejednala.

ANO a ČSSD se sejdou nad konečným zněním návrhu programového prohlášení

Vyjednavači ANO a ČSSD se ve středu v podvečer sejdou nad konečným zněním návrhu programového prohlášení potom, co v pondělí předsedové ANO Babiš a ČSSD Jan Hamáček dospěli k textu koaliční smlouvy, který je podle Hamáčka akceptovatelný pro sociální demokracii.

Podle předsedy ČSSD byly vyřešeny všechny záležitosti ohledně pojistek, které strana v koaliční smlouvě chtěla mít. S přesným zněním návrhu dohody chce seznámit nejprve v pátek vedení ČSSD.

Brabec v úterý pozdě večer dostal od místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly upravenou verzi programového dokumentu. „Nemělo by tam být nic tak zásadního, nad čím bychom se měli znovu scházet, ale uvidíme,“ myslí si místopředseda ANO.

Zatím bez definitivní shody zůstává podle něj pouze otázka termínu znovuzavedení proplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání. ANO prosazuje formulaci, že nejdříve by se tak mělo stát v červenci příštího roku s podmínkou, že se změna nedotkne zaměstnanosti. Němcová téma spojuje s přípravou elektronické neschopenky, za přijatelnější termín považuje proto ANO až leden 2020.

V pátek se kvůli dohodě na společné menšinové vládě tolerované komunisty sejde předsednictvo ČSSD i poslanecký klub ANO. Babiš v pondělí nevyloučil, že by ANO mohlo do nového kabinetu nominovat některé jiné ministry. „Nedá se to vyloučit,“ uvedl. Konkrétní resorty odmítl jmenovat. Ve středu potvrdil záměr odejít z politiky končící ministr obrany Martin Stropnický (ANO).