V Turnově se znovu bojovalo o spořitelnu, v Plzni postavili vojenské kempy

Výročí konce druhé světové války si lidé připomínají v Turnově i Plzni (zdroj: ČT24)

Výročí konce druhé světové války už si připomínají na mnoha místech v Česku. V Turnově se hlavním tématem letošní slavnosti stala rekonstrukce tzv. boje o spořitelnu z května 1945. V Plzni se druhého dne Slavností svobody zúčastnili američtí a belgičtí veteráni, k vidění je také vojenský kemp.

Psal se 5. květen 1945, blížil se konec války. Z turnovské spořitelny vyšel zřízenec pan Šulc a začal zamazávat německé nápisy na budově. Přesně tak začíná scéna 73 let staré události, kterou si v pátek ve městě připomněli.

„Když to viděla německá hlídka, vyhrožovala panu Šulcovi, že ho zastřelí. Další občané a pekař, kteří šli okolo, chtěli vojáka odzbrojit,“ popisuje historik Jaroslav Balatka ze Sdružení přátel vojenské historie Sever.

„Druhý Němec skočil dovnitř, otevřel lítací dveře a vyšly tři rány,“ popisuje svědek tehdejší události Vladislav Melíšek. Při výbuchu na místě zahynuli dva občané Turnova, další dva byli těžce zraněni.

„Já poprvé viděl mrtvého člověka. To byl pro mě nejstrašnější okamžik, který jsem v té době viděl,“ říká pamětník Melíšek.

Rekonstrukce boje o spořitelnu v Turnově z května 1945
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

„My se především snažíme květnové oslavy směřovat k dětem a mládeži tak, aby děti zhruba tušily, co se tady v Turnově dělo. Aby se dostaly do styku s dobovou technikou, s vlajkami, prostě se vším, co k tomu patří,“ vysvětluje starosta Turnova Tomáš Hocke (SLK).

V rámci květnových oslav Turnov vyhlásil i kampaň Vlajka pro republiku, během které město občanům nabízí zdarma české státní vlajky. „Vlajku vozíme ještě do druhého domova – do Anglie. Jezdíme i na letiště do Duxfordu a prezentujeme tak Českou republiku,“ říká Světlana Kateřina Andělová, členka Free Czechoslovak Air Force Association.

Jak žili vojáci, zjistí lidé v plzeňském kempu

Druhým dnem pokračují slavnosti svobody také v Plzni. Účastní se jich i několik amerických a belgických veteránů, kteří se podíleli na osvobozování města v květnu 1945. Na besedě se studenty středních škol se dočkali bouřlivého potlesku, na podpis pak čekalo asi 600 lidí.

Eliška Feuereislová z Plzně přinesla památník po své mamince, kde měla podpisy Američanů z května 1945. „Když měli přijet Američani, maminka bráchovi ušila perfektní americkou uniformu a v tom je šel vítat,“ vzpomíná.

Členové vojenských klubů postavili stany v Proluce, vojenský kemp tam bude až do neděle. Určený je hlavně školákům a studentům. Dozvědí se, jak probíhal běžný den vojáků nebo jaké postavení měly ženy v americké armádě. „Mohly být radistky, sekretářky nebo třeba i mechaničky,“ říká členka Klubu vojenské historie Tommy & Yankee Štěpánka Skalová.

Tábor za obchodním domem Plaza se snaží být co nejvíc autentický, mají tam hlídky i pořadová cvičení. „Máme tu asi 70 kusů techniky, která se do konvoje v sobotu zapojí,“ uvádí člen Klubu vojenské historie 16. obrněné divize Pavel Rogl. Kromě americké armády je možné za Plazou vidět i tábor Československé obrněné divize.