Kvůli spalničkám dostalo 250 zdravotníků z Prahy mimořádně očkování. Stovky dalších to zřejmě čeká

V Praze bylo kvůli množství případů spalniček v poslední době mimořádně naočkováno přes 250 zdravotníků. Další stovky očkování čeká. V Česku bylo zatím letos zaznamenáno 103 případů spalniček, z toho 70 v Praze. Loni bylo za celý rok v republice 146 případů a v letech 2015 a 2016 pouze jednotky. V Praze musela být kvůli spalničkám nedávno uzavřena část urgentního příjmu motolské nemocnice.

Pražští hygienici od začátku února průběžně vyšetřili téměř dvě tisícovky zdravotníků, aby zjistili, zda mají proti spalničkám dost protilátek. U 254 lidí vyšetření odhalilo chybějící protilátky, nebo jejich nízkou hladinu. Byli proto mimořádně naočkováni.

Hygienici nyní připravují další vakcíny. „S největší pravděpodobností 3. května dojde k vyhlášení tohoto mimořádného očkování na všechny zaměstnance centrálních příjmů pražských nemocnic,“ oznámil šéf pražských hygieniků Jan Jarolímek. Vakcínu opět dostanou ti, kterým budou chybět protilátky. Podle odhadu Jarolímka se bude jednat o tři až čtyři stovky lidí.

Několik desítek zaměstnanců ordinací dětských lékařů rovněž podstoupilo mimořádné očkování, stejně jako dva pracovníci samotné hygienické stanice.

Spalničky začínají podobně jako nachlazení

Hygienici také například informovali pražské pediatry, aby brali spalničky více na zřetel při vyšetřeních. Začínající spalničky totiž mohou být podobné jiným nemocem. Projevují se podobně jako nachlazení: horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech se objeví bělavé tečky se zarudlým okolím, po několika dnech červená vyrážka, která začíná vzadu na krku a šíří se na obličej, břicho i končetiny.

V Česku bylo do pátku minulého týdne přes 100 případů spalniček. Nejvíc v Praze (70) a Středočeském kraji (13), v ostatních krajích maximálně jednotky. Počty spalniček letos stoupají po celé Evropě.

Předminulý týden byla kvůli kontaktu personálu se spalničkami uzavřena lůžková část urgentního příjmu Fakultní nemocnice Motol. Uzavřená má být až do příštího víkendu. Zdravotnická záchranná služba proto vozí pacienty do jiných nemocnic. Od 4. května přislíbila záchranářům pomoc i armáda.

Očkování proti spalničkám je v Česku povinné již od roku 1969. Imunita vzniklá očkováním může ale po 30 až 40 letech postupně slábnout.